Ramazanda sağlıklı beslenmenin ince detayları!

Türkiye’de bu sene vatandaşlar yaklaşık 14 saatini oruçlu geçirecek. Beslenme alışkanlıklarında değişikliğinde gidilen bu ayda, Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Kübra Sert, ramazanda sağlıklı beslenmek için neler yapılması gerektiğinin ve beslenmeye dair alışkanlıkların nasıl olması gerektiğine dair önemli açıklamalar yaptı. İşte detaylar…

25.03.2024-13:07 - (Son Güncelleme: 25.03.2024-17:04)

Ramazan ayının ortalarına gelmiş bulunmaktayız. Bu ayda beslenmede sorunlar yaşanmaması adına Diyet Uzmanı Diyetisyen Kübra Sert, çeşitli önerilerde bulundu. Sert, normal günlerde eksik alınan besinlerin ara öğünlerle destekleme şansı olduğunu ancak ramazanda bu durumun mümkün olmadığını aktardı.

‘‘Sahuru atlamamak büyük önem taşıyor’’

Ramazanda sağlık beslenme yöntemleri nelerdir

Beslenme alışkanlıklarında en önemli husus, Ramazanda besin çeşitliliğini artırmak ve tek tip beslenmeden kaçınmanın büyük önem taşıdığını belirten Sert, ‘‘Ramazan Ayı boyunca dengeli ve yeterli beslenmek ve sahuru atlamamak büyük önem taşıyor. Sahur sayesinde hem metabolizma hızı yavaşlamıyor hem de oruçluyken aç kalınan süre azalıyor’’ dedi.

Protein ağırlıklı beslenilmeli!

Ramazan ayında sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalarına değinen Sert, sağlıklı beslenmek için gün içerisinde kan şekerinin düşmemesi için sahurda zengin protein kaynakları, lif ve posada içeriği yüksek besinlere yer verilmesi kan şekerini dengede tutarak, iftara kadar olan açlık süresini daha kolay atlatmaya katkı sağladığını belirtti.

‘‘İftardan sonra ara öğün koyabilirsiniz!’’

Ramazanda sağlık beslenme yöntemleri nelerdir

Öncelikle sahur öğününde; acı, baharat ve tuz içeriği yüksek gıdalar tüketilmemesi veya sınırlandırılması gerektiğinin vurgusunu yapan Sert, sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Yüksek tuz ve baharat içeren gıdalar daha fazla susamaya neden olacaktır. Yaklaşık 14-15 saat açlık sonrası tüketilen besinleri iyi seçmek tansiyon ve şeker problemleri yaşamanın önüne geçer. Orucu 1 kepçe çorbayla açıp 10-15 dakika bekleyip daha sonra ana yemeğe geçmek, olası sindirim problemleri yaşamayı önleyebilir. Aynı zamanda besinleri iyi çiğnemek hazımsızlık sorunları yaşamaya da engel olabilir. İftar ve sahur arasına ara öğün ekleyerek, aralıklı beslenmeye geçilmelidir. İftardan sonra yapılacak ara öğün, mutlaka 1-1.5 saat sonra tüketilmeli.’’

Su tüketiminin altı çizildi!

Vücudun en temel ihtiyacı olan su tüketimi konusunda önemli noktaları hakkında bilgilerini aktaran Sert, ‘‘Azalan öğün sayısı ve uzun açlık sebebiyle su tüketimi de azalır. İftardan sahura kadar olan sürede mutlaka 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterilmeli. Su tüketimini aralıklara bölerek hızlı tüketmenin önüne geçilebilir’’ şeklinde önerilere yer verdi.

Sindirimler için pişirme yöntemleri oldukça önemli!

Ramazanda sağlık beslenme yöntemleri nelerdir

Oruçtan dolayı vücutta oluşan halsizlik ve beraberinde iftarda oluşan hazımsızlık hakkında bilgiler sunan Sert, sözlerini şöyle tamamladı: ‘‘İftar sonrası 40-45 dakikalık yürüyüşler yapmak sindirim problemlerini engelleyebilir. Ramazanda kalori alımını kontrol altında tutmak ve hazımsızlık yaşamamak için sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Kızartma-kavurma gibi yüksek yağlı pişirme yöntemleri daha yüksek kalori alımına neden olmaktadır. Aynı zamanda uzun süre bu şekilde beslenmek birçok kronik hastalık açısından risk teşkil etmektedir. Alternatif pişirme yöntemleri olarak ızgara, haşlama, fırınlama ve buğulamayı tercih edebilirsiniz.’’

YORUM YAZ..
Modal