Ramazana Özel Tarifler

Ramazanın gelmesiyle birlikte yeme alışkanlıklarımızda meydana gelen değişikliklere karşı, uzmanlar bilinçli yeme davranışına dikkat çekti. İşte ramazana özel tarifler…

16.04.2021-12:21 - (Son Güncelleme: 16.04.2021-12:21) Ramazana Özel Tarifler

Ramazan ayı beraberinde yeme alışkanlıklarında değişikliği de getirdi. Ramazan için önerilerde bulunan  Gastronomi ve Mutfaklar Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman, iftarda ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmasını önererek tam tahıllı ekmek, esmer pirinç ve yulaf ezmesinin, protein kaynağı olarak süt, yoğurt, yumurta ve kuruyemişlerin, sağlıklı yağ kaynağı olarak ise kabuklu yemişlerin ve zeytinin öğünlere dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Beslenme önerilerini paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman, ramazan ayında sofralara lezzet katacak özel tarifleri sizler için paylaştı.

İŞTE RAMAZANA ÖZEL TARİFLER

Ramazan ayında sofralara lezzet katacak özel tariflerini paylaşan Gastronomi ve Mutfaklar Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman: ‘Aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak duralım’ uyarısında bulundu.

Sindirimi Kolay Besinler Tercih Edilmeli 

‘Yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi kolay besinler tercih edilmeli. Böylece hem bağırsaklar düzenli çalışır hem de hazımsızlık önlenir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı. İftarda et yemekleri sebzeli yapılmalı, yoğurt ve ayran gibi hazmı kolaylaştırılan yiyeceklerle beraber yenmeli.

Tatlı olarak hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmeli. Sarmalar ve börekler yerine uzun süre tokluk hissi veren ve kolay sindirilen kuru meyveler, çerezler ikram edilebilir’ diyen Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman, ayrıca gün içinde yürüyüş ya da ev içerisinde yapılabilecek fiziksel aktiviteleri de unutmamak gerektiğinin altını çizdi.

Beslenme önerilerini merak edenlerle paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman, Ramazan ayında sofralara lezzet katacak özel tarifleri paylaştı.

Anneannemin Pilavı 

Malzemeler: 1 su bardağı pirinç, 1.5 su bardağı et ya da tavuk  suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 dolu yemek kaşığı tereyağı, 1 adet soğan, 2-3 adet kuru kayısı, 20 adet ceviz, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 4-5 adet kabuğu soyulmuş badem, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1-2 damla limon suyu, 1-2 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu , 1 yemek kaşığı nar tanesi. (isteğe göre)

Yapılışı:

Ilık suyun içerisine koyduğunuz pirinçleri bir miktar tuz ekleyerek 15-20 dakika bekletin. Bol soğuk su ile yıkayıp tüm nişastasını akıtıp, süzün. Zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresine alarak eritin. Küçük doğranmış soğanları yağda renkleri değişene kadar kısık ateşte kavurun.

Dolmalık fıstıkları ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Pirinci ilave edin ve 2 dakika kadar kavurduktan sonra, badem, ceviz, küçük doğranmış kuru kayısı ve kuş üzümlerini de ilave edip 5 dakika kadar kavurun. (ceviz, kuş üzümü ve bademleri 1 saat kadar suda bekletin) Tuz, karabiber, tarçın ve limon suyunu ekleyip, üzerine tavuk ya da et suyunu ilave edin, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken pilavı demlenmesi için 15 dakika kadar dinlendirin. Servis tabağına aldığınız pilavı nar taneleri ve dereotu ile süsleyin. Kayısı Hoşafı

Malzemeler: 15 adet kuru kayısı, 1 su bardağından bir parmak az toz şeker, 8 bardak su, 2 adet karanfil, 1-2 adet tarçın çubuğu, yarım çay kaşığı yenibahar, 2-3 adet kabuğu ile yuvarlak dilimlenmiş limon, 2-3 adet kabuğu ile yuvarlak dilimlenmiş portakal, 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat.

Yapılışı:

Suyu, şekeri, tarçın çubuklarını, yenibahar, muskat ve karanfili şeker eriyinceye kadar orta/kısık ateşte kaynatın. Kayısı, portakal ve limon dilimlerini ekleyin, 5-7 dakika daha kısık ateşte pişirin ve ocaktan alın.

Sıcakken, sterilize ettiğiniz cam kavanozlara doldurabilir, ramazan ayı boyunca istediğiniz zaman içebilirsiniz. Hoşafı servis ederken içine 1 yaprak taze nane koyabilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal