Ramazan pidesi neden sadece Ramazan ayında yapılır?

Ramazan ayına özgü olan bazı şeyler vardır. Bunlar arasında yemekte hurma olması gibi ekmek yerine pide alınması da vardır. Merak edilen konu ise neden pidenin sadece Ramazan ayında yapılıyor olmasıdır.

09.04.2022-17:41 - (Son Güncelleme: 09.04.2022-17:41) Ramazan pidesi neden sadece Ramazan ayında yapılır?

Pide kelimesinin kökeni Yunanca píta πίτα "yassı hamur ekmeği"nden gelmektedir. Yani pidenin tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Şuanki halini ise Osmanlı döneminde 15.yüzyılda almıştır. 18.yüzyıla gelindiğinde ise Osmanlı mutfağında Ramazan ayına has bir ekmek olarak yapılması dikkatleri çekmektedir.

Pide neden Ramazan ayının sembolüdür?

Bu sembolün sembol haline gelmesi Osmanlı dönemindedir. Fırıncılar Ramazan ayı gelmeden evvel hazırlık olarak fırınlarını temizler ve bu pideden yapmak amacıyla Anadolu'dan özel unlar getirilirdi. Ramazan pidesi yapan ustalar bazen özen olur ve tırnakçı ustalar olarak adlandırılırlar ve bunlar da fırıncılar tarafından Ramazan'dan önce fırına işe alınırlardı.

Ramazan ayına özel olan pidenin bu özelliğinin en önde gelen sebebi ise bu ekmeğin diğer ekmeklere göre yapılmasının zor ve meşakkatli olmasıdır.

ramazan pidesi

Ramazan pidesinin ekmekten farkı ne?

Diğer ekmekten farklı olan ilk şey pidenin unudur. Bu un ise Ramazan pidesi unu olarak özel karışım şeklinde satılmaktadır. Diğer bir fark ise bu pidenin hamurunun diğer ekmek hamuruna göre yumuşak olmasıdır. Bu yumuşaklık ise şekil vermenin zorlaşmasına sebep olmaktadır.

Hamurun açılacağı tezgahın üzerine kepek serpilir ve şekil verilmesinin ardından da mayalanma süreci beklenir.

Bu açıdan değerlendirildiğinde bu pidenin seri üretimi neredeyse imkansızdır çünkü imal şekli oldukça özen gerektirmektedir. Bundan dolayı da pide özel bir ay olan Ramazan ayında üretilmektedir. İftar yapacak kişiler ise Ramazan pidesini dört gözle beklemektedir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal