Günlerin uzamasının ramazan ayına denk gelmesi, ramazanla beraber beslenme düzenimdeki değişiklikler, iftarda tüketilen besinler vücutta değişikliklere neden olabiliyor. Ramazan ayını daha sağlıklı ve konforlu geçirmek için hazırladığımız öneri listesine bir göz atın.
1. Sahur Yapmayı Atlamayın
Sahur yapmak ramazan ayında oldukça önemlidir. Sahur, hem fiziksel hem de ruhsal olarak sizi oruç tutmaya hazırlar. Uykunuzu bölmemek için sahura kalmadan, geceden yemek yiyip yatmak beraberinde sağlık sorunların neden olabilir. Bu nedenle ramazan ayınsa sahur yapmak oldukça önemlidir.
2. Sahurda Hafif Yiyecekler Tercih Edin
Ramazanda yapılan hataların başında, sahurda tüketilen ağır yiyecekler yer alıyor. Halbuki sahurda, mideyi yormayacak, hafif yemeklerin tüketilmesi gerekiyor. Yüksek proteinli gıdaların daha uzun süre tokluk hissi oluşturacağından, oruç tutmanız daha rahat olacaktır.
3. Bol Bol Sıvı Tüketin
Oruç tutula süre boyunca vücut uzun süre sıvısız kalmaktadır. Hepimizin bildiği gibi sağlıklı bir yaşam için su içmek oldukça önemlidir. Bu yüzden ramazan ayı boyunca sahur ve iftar arasında bol bol su tüketmeye dikkat edin. İftar sonrası bol şekerli ve asitli içeceklerden uzak durmaya dikkat edin.
4. İftar Yemeklerinde Aşırılıktan Kaçının
Oruç tutulan süre boyunca sıvı kaybı yaşayacağınız için iftarda baharatlı yemeklerden kaçınmanızda fayda var. Kan şekeri dengenizi korumak adına tatlı tüketimine dikkat etmeli, iftar yemeklerinde mideye aşırı yüklenmekten kaçının.
4.Hareket Edin
Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı canlandırmanın en iyi yolu, bol bol hareket etmekten geçiyor. Mümkünse günlük en az 30 ile 45 dakika arasında yürüyüş yapılması ve temiz hava alınması vücut sağlığınıza oldukça iyi gelecektir. Yine bu dönemde en az 7-8 saat uyumayı da ihmal etmeyin.