Milyonlarca kişi gün gün Ramazan menüsü arayışlarına devam ediyor. Sevdikleriniz ve misafirleriniz için en güzel ve lezzetli iftar yemekleri malzemeleri ve tarifleri arayışlarınıza eğer halen devam ediyorsanız, sizler de haberimiz içerisindeki Ramazan 23. gün iftar menüsüne göz atabilir ve böylelikle zengin ve lezzetli sofralar hazırlayabilirsiniz.
Ramazan 23. gün iftar menüsü
HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ
Havuç çorbası malzemeler
3 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy soğan
1/2 su bardağı pirinç
5 büyük su bardağı sıcak tavuk suyu (yoksa sıcak içme suyu)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
HAVUÇ ÇORBASI YAPILIŞI
Soğanları çok iri olmayacak şekilde doğrayın. Sıvıyağı kızdırdığınız tencereye soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın.
1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyin.
Hemen ardından aynı soğanlar gibi çok iri olmayacak şekilde doğradığınız havuçları ilave edin.
1 dakika kadar soteledikten sonra pirinci ekleyip bir çevirin ve sıcak tavuk suyunu yada içme suyunu ekleyin.
Tavuk suyunu ekledikten sonra minik bir tülbentin içine hafif ezilmiş 1 diş sarımsağı, karabiberi koyup, bir iple bağlayıp çorbanın içine atın.
Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişmeye bırakın.
Havuçlar iyice yumuşayıp, pirinçler pişince, baharat kesesini çıkarıp, parçalayıcı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin.
Son olarak tuzunu da ekleyip, çorbanın altını kapatın.
YAĞLAMA TARİFİ
Yağlama malzemeler
Bazlama hamuru için
4 su bardağı un
Bir tutam tuz
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı su
Harcı için
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
30 gram margarin veya tereyağı
300 gram kıyma
2 soğan
3 domates
Tuz
Karabiber
Bir yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı su
YAĞLAMA YAPILIŞI
Hamuru için malzemeleri bir kaba alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika dinlendirin.
Mayalanan hamuru küçük bezelere ayırın. Merdane yardımıyla 15 cm çapında açın. Tavayı tereyağı veya margarin ile yağlayıp hamurun iki yüzünü de pişirin.
İç harcı için; Margarin veya tereyağını bir tencerede eritin. Kıymayı ekleyip kavurun.
Yemeklik doğradığınız soğan, küp doğradığınız domates ve ayçiçek yağı ekleyerek pişirmeye devam edin.
Yarım çay bardağı su ekleyip bir süre daha pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
Kıymalı harcı yağlamaların arasına sırasıyla koyup üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edebilirsiniz.
MÜCVER TARİFİ
Mücver malzemeler
3 adet kabak
2 adet yumurta(çırpılmış)
1 adet havuç
3 kahve fincanı un
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
MÜCVER YAPILIŞI
Bol suda yıkadığınız kabakları rendenin iri kısmıyla rendeleyin.
Mücveri sulandırmaması için rendelenmiş kabakların elinizle sıkarak suyunu çıkartın.
Geniş bir kapta rendelenen kabakları, havucu, 2 adet çırpılmış yumurtayı, 1 demet taze soğanı, 1 demet dereotunu, 1 tatlı kaşığı tuzu, karabiberi ve 3 kahve fincanı unu birleştirin.
Tüm malzemeler birbiriyle harmanlanıp, macun kıvamını alana kadar spatula yardımıyla karıştırın.
Her bir mücver 1 tepeleme yemek kaşığı olacak şekilde ayarlayın.
Kızgın yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
Mücverlerin fazla yağını havlu kağıt yardımıyla süzerek servis edebilirsiniz.
SARAY SARMASI TARİFİ
Saray sarması malzemeler
Saray sarması muhallebisi için;
1 litre süt
1, 5 su bardağı elenmiş un
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao (elenmiş)
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
Saray sarması tabanı için;
2 su bardağı hindistan cevizi
Saray sarması üst kat için;
1 poşet krem şanti
1 çay bardağı soğuk süt
SARAY SARMASI YAPILIŞI
Derin bir tencere içine sütü, şekeri, unu ve kakaoyu koyun.
Ocağa almadan önce pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın.
Orta ateşte sürekli karıştırarak koyu kıvamda bir muhallebi elde edelim.
Ocaktan aldığınız muhallebiye tereyağ ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırın.
Fırın tepsisinin tabanına hindistan cevizini serin. Her yerine gelecek eşit şekilde yayın.
Sıcak muhallebiyi hindistan cevizlerinin üzerine dökün.
Spatula yardımı ile düzeltin. Fırın tepsisini buzdolabında 1 saat dinlendirin.
Sonra üzerine çırpılmış krem şantiyi ekleyerek yine spatula ile düzeltin.
Buzdolabında 3 saat beklettikten sonra ilk boyuna ikiye bölün.
Sonrada enine istediğiniz büyüklükte kesin. Dikkatli bir şekilde rulo yaparak servis tabağına alın.
HELVA-İ HAKANİ TARİFİ
Helva-i hakani malzemeler
75 gr un
50 gr buğday nişastası
60 gr pirinç unu
300 ml süt
125 gr tereyağı
300 ml bal
125 gr badem
150 gr kaymak
HELVA-İ HAKANİ YAPILIŞI
Kabuklarını soyduktan sonra birkaç bademi süsleme için ayırıp kalanı havanda dövün. Nişasta ve unları bir kapta karıştırın.
Ayrı bir yerde sütü kaynatıp içine balı ekleyin ve sıcak tutun. Tereyağını tencerede eritip ocağı kapatın. Yağ biraz soğuyunca unu ilave edin.
Ocağı tekrar açın ve unu tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Bademleri ilave edip kısık ateşte rengi değişene kadar kavurun.
Ocağı iyice kısıp sıcak süt ve bal karışımını ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu örtün ve kapağını kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakın.
Kaymağı küçük parçalara bölün ve helva ılıkken üzerine ilave edin. Karıştırıp tercihe göre gül suyu veya tarçınla süsleyin.