Ramazan ayında iftar sofralarını zengin yemeklerle donatmak isteyen milyonlarca kişi, ‘’Bugün ne pişirsem? İftarda ne yesek?’’ gibi sorularla zihnini meşgul ediyor. En pratik, güzel ve lezzetli iftar yemekleri malzemeleri ve tariflerini öğrenmek ve bunları hazırlamak isteyenler internet üzerinden araştırmalarını sürdürürken, bizler de bu süreci kolaylaştırmak adına Ramazan 18. gün iftar menüsü içerisinde yer alan yeşil mercimek (Sakala çarpan) tarifi, misket köfteli bezelye yemeği tarifi, kıymalı yoğurtlu makarna tarifi ve sütlü irmik tariflerine haberimizde yer verdik.
Ramazan 18. gün iftar menüsü
ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI (SAKALA ÇARPAN) TARİFİ
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası (Sakala Çarpan) Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
1 adet soğan
1, 5 yemek kaşığı salça
1, 5 litre su
Tuz, pulbiber, nane
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası (Sakala Çarpan) Yapılışı
Tencereye yıkanmış mercimeği alarak üzerini biraz fazla geçecek kadar su ekleyip haşlayalım.
Haşlanan mercimeği süzerek kara suyu gidene kadar sudan geçirelim.
Tencereye küp doğranmış soğanı alarak kavuralım.
Ardından salça ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam edelim.
Baharatı kavurursanız suyun rengi daha güzel olacaktır.
Kavrulunca su ve mercimeği ekleyerek kaynamaya bırakalım.
Kaynayan çorbamıza erişteyi ekleyerek kısık ateşte 10 dakika kadar pişirip özleşmesini sağlayalım.
Afiyet olsun
MİSKET KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ
Misket Köfteli Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
600 gr taze bezelye (Veya 1 kutu konserve bezelye)
2 orta boy patates
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı domates salçası
Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Tuz
1 çay kaşığı şeker
Köfte için:
200 g dana kıyma
1 adet soğan (çok küçük doğranacak)
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı ekmek kırıntısı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber, pul biber (arzu edilen diğer baharatlar)
Misket Köfteli Bezelye Yemeği Yapılışı
Köfte için tüm malzemeler karıştırılarak iyice yoğurulur.
Misket büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir.
Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğan, sıvı yağ da kavrulur.
Üzerine salça ve kırmızı toz biber eklenir.
Daha sonra kabukları soyulup iri küpler halinde doğranmış patatesler eklenir.
3-4 dk. kavrulduktan sonra tuz ve üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başlayınca köfteler ve bezelyeler ilave edilir.
Şeker de eklenerek karıştırılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Piştikten sonra en az 20 dk. dinlendirilir.
KIYMALI YOĞURTLU MAKARNA TARİFİ
Kıymalı Yoğurtlu Makarna Tarifi İçin Malzemeler
Makarna malzemesi;
Yarım paket istediğiniz bir cins makarna
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı sıvı yağ
Makarna Pişince;
100 gr tereyağ (Makarna haşlandıktan sonra)
1 tatlı kaşığı tuz
Sarımsaklı yoğurt
250 gr kaymaksız yoğurt
3-4 diş rendelenmiş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Kıymalı İç Harcı;
200 gr dana kıyma
1 tane kuru soğan
2 adet sivri biber
3 domates rendesi
3-4 dal ince kıyılmış maydanoz
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı su
Kıymalı Yoğurtlu Makarna Yapılışı
Biz ilk iş kıymamızı kavuralım.
Soğanı tenceremize küp küp yemeklik doğrayalım üzerine kıymamızı ekleyelim sivri biberleri de doğrayalım tuzunu karabiberini ekleyelim ve 3 su bardağı su ekleyelim.
İyice karıştıralım ve ocağın altını yakarak pişirmeye başlayalım. Pişirip suyunu biraz çektirelim suyunu çekince domates rendesini ve salçayı ekleyerek pişirmeye devam edelim.
Kıymanın domatesli suyunu çok çok da çektirmeyelim biraz sulu kıvam da olsun.
Piştikten sonra üstüne kıyılmış maydanozu ekleyelim ve karıştıralım.
Kıymanın kavrulma aşamasında biz tenceremize makarna suyunu alıp içine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı sıvı yağ ekleyip kaynamasını bekleyelim. Kaynadıktan sonra makarnaları atıp kaynama anından itibaren 20 dakika kaynatalım pişirelim.
Bir kasede yoğurdumuzu çırpalım içine sarımsakları dövelim, bir de 1 çay kaşığı tuz ekleyelim ve çırpalım.
Makarna piştikten sonra ocağın üstünde iken içine 2 su bardağı soğuk su ekleyelim tencereyi karıştıralım ve makarnayı süzgeçte süzelim.
Tenceremize tereyağımızı alalım köpük olana kadar eritelim süzülen makarnaları tenceredeki yağa ekleyelim üstlerine de 1 tatlı kaşığı tuz serpip makarnayı yağ ile harmanlayalım karıştırın ve ocağın altını kapatalım.
Servis tabağımıza makarnamızı koyalım. Üstüne sarımsaklı yoğurt. En üstüne de kıymamızı döşeyelim. Nefis makarnamız yenmeye hazır.
SÜTLÜ İRMİK TATLISI TARİFİ
Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
1 paket kakaolu bisküvi
1 su bardağı şeker
9 yemek kaşığı irmik
1 litre süt
1 paket vanilya
Üzeri için;
Hindistan cevizi
Sütlü İrmik Tatlısı Yapılışı
Sütlü irmik tatlısı yapmak için öncelikle soğuk sütü tencereye alın.
Şeker ve irmiği ilave edin. Kısık ateşte boza kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
Ocaktan almadan önce vanilya ekleyelim ve karıştırdıktan sonra ocaktan alalım.
Tatlımızın yarısını borcama dökün.
Üzerine kakaolu bisküvilerden 1 sıra dizin.
Kalan muhallebiyi de bisküvilerin üzerine boşaltın.
İrmik tatlımız Ilındıktan sonra buzdolabına kaldırarak birkaç saat dinlendirin.
Soğuk olarak servis yapın. Servis yaparken üzerine ceviz, hindistan cevizi veya tarçın serpebilirsiniz.
Dilerseniz muhallebiyi 3 eşit parçaya bölüp bisküvileri 2 kat halinde de dizebilirsiniz. Sizin tercihinize kalmış.