Kadınlar arasında en çok görülen 2. kanser türü olan rahim ağzı kanseri, her 100 kadının 2'sinde görülüyor. Kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Rahim ağzı kanseri neden olur?
RAHİM AĞZI KANSERİ NEDENLERİ NELERDİR?
Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. bu tipteki kanser türü olan Rahim ağzı kanseri çoğunlukla 35-44 yaş arası sırasıyla 45-54 yaş, 55-64 yaş ve 65-74 yaş aralıklarında olan bayanlarda görülmektedir.
Rahim ağzı kanseri bayanların en çok çekindiği ve en çok görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Türkiye’de günde 2 kişi ve Dünyada yüzlerce kişi bu yüzden hayatını kaybetmektedir. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucu bilim adamlarının vardığı sonuç doğrultusunda anlaşılmıştır ki rahim ağzı kanseri yüzde 95 oranında bir virüs sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu virüse HPV virüsü adı verilmektedir. Halk dilinde insan virüsü veya Tıpta geçen diğer adıyla human papilloma virüsü adını almaktadır.
SERVİKS KANSERİNDE EN BELİRGİN BELİRTİLER VE NEDENLERİ NELERDİR?
HPV virüsü genel anlamda cinsellik yoluyla geçmektedir, fakat burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta hastalığın sperm yoluyla değil bacak arası teması yoluyla geçmesidir. Bu nedenle hastalar prezervatif veya diğer korunma yolları ile korunsalar dahi virüsün geçmesine engel olamamaktadırlar. Bu sebeple günümüz en yaygın ve bulaşıcı kanser çeşitleri arasındadır.
HPV VİRÜSÜ TİPLERİ NELERDİR?
Sahip olduğunuz HPV türünü tanımlamak, doktorunuzun sonraki adımları belirlemesine yardımcı olur. Bazı HPV türleri müdahale olmadan temizlenirken bazı tipler kansere yol açabilir.
HPV 6 ve HPV 11, düşük riskli HPV türleridir. Genital siğillerin yaklaşık yüzde 90’ından kaynaklanmaktadır. HPV 11 servikste değişikliklere neden olabilir. Genital siğiller, genital bölgenizde karnabahar şeklindeki sivilcelere benzemektedir. Genellikle bu virüsü taşıyan bir partnerle cinsel temasta bulunulmasından birkaç hafta veya ay sonra ortaya çıkarlar.
HPV 16, HPV’nin en yaygın yüksek riskli tipidir ve genellikle servikal değişikliklere yol açsa da, dikkat çekici semptomlara neden olmazlar. Dünya çapında servikal kanserlerin yüzde 50’sinin sebebi bu tip HPV virüsüdür. HPV 18, bir başka yüksek riskli HPV türüdür. HPV 16 gibi, tipik olarak semptomlara neden olmaz, ancak serviks kanserine yol açabilir.
HPV 16 ve HPV 18 dünya çapında tüm servikal kanserlerin yaklaşık yüzde 70’inin oluşmasında rol oynar.
RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Vajinal kanama
-Beklenmeyen anormal kokulu vajinal akıntı
-Pelvik ağrı
-Cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme
Rahim ağzı kanseri ve displazinin (kanser öncesi değişikliklerin) sıklıkla hiçbir belirtisi yoktur. Belirtiler ortaya çıktığında ise kanser genel olarak zaten yayılmıştır. Rahim ağzı kanserinin belirtisi ilk bulgular ciltte lekelenme kanama ve sulu akıntıdır. Kanamalar adet anında çoğalabilir. Cinsel ilişkiden sonrada artabilir. Serviks kanserindeki belirtiler farklı sebeplerden dolayıda olabilir. Fakat bu tür durumlarda yapmamız gereken şey doktorumuza gözükmektir.
İLERLEMİŞ RAHİM AĞZI KANSER BELİRTİLERİ
Ağrı, idrarda yaşanan problemler ve bacaklarda şişme. Burada diğer bir dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise diğer kanser türlerinde olduğu gibi kanser diğer yakın organlara, lenf bezlerine yayılmışsa tümörler bu organların da çalışma düzenini etkilyebilir. Az önce de belirtildiği gibi bu bulguların bulunması her zaman kanser demek değildir. Yine de bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz gecikmeden doktorunuzu gözükmelisiniz.
Günümüz koşullarında ve ülkemizde rahim ağzı kanseri ve diğer kanser tipleri ile ilgili olarak gelişmiş tanı ve tedavi yöntemleri kullanılmaktadır Rahim ağzı kanseri evrelemesi tanı ve tedavisinde gelişmiş yöntem ve teknolojiler kullanılmakta. Bayanlar için adeta korkulu bir rüya olan bu onkolojik rahatsızlığın tedavisi yapılabilmektedir, buradaki can alıcı nokta tabiki erken teşhis sonrası tedavidir.