Haber7’de yer alan habere göre, Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, özellikle gıda ürünlerinin etiketlerinde tüketicileri yanıltıcı veya eksik bilgi verici ifadelerin önüne geçmek istediklerini belirtti. Bu kapsamda, ürün etiketlerinde kullanılacak görseller ve ifadeler için belirli standartlar getirileceğini söyledi. Yeni düzenlemeye göre, ürün etiketlerinde yer alacak görsellerin ürün içeriğiyle uyumlu olması ve tüketicileri yanıltmaması gerekecek. Örneğin, bir ürünün içeriğinde sadece çilek aroması bulunuyorsa, bu ürünün etiketinde gerçek çilek görseli kullanılamayacak. Ayrıca, ürün etiketlerinde yer alacak ifadelerin net, anlaşılır ve doğru olması zorunlu hale gelecek. Tüketicilerin ürün hakkında doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla bu standartların getirildiğini ifade eden Bakan Yumaklı, tüketicilerin daha bilinçli tercihler yapabilmeleri için bu düzenlemenin önemli olduğunu vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda etiketlerine yönelik yeni bir düzenleme getirildiğini duyurdu. Bu düzenleme ile tüketicilerin doğru ve açık bilgilere ulaşması, yanıltıcı ifadelerden kaçınılması hedefleniyor. Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada bazı örneklerle yeni düzenlemeyi detaylandırdı. Özellikle gıda ürünlerinde kullanılan aromaların ve lezzet ifadelerinin doğru bir şekilde belirtilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yumaklı, "Örneğin muz aromalı süte muzlu süt yazılamayacak, görsel eklenemeyecek. Bitkisel margarinde tereyağı keyfi veya tereyağı lezzeti ifadelerine kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bu tür ifadelerin kullanılması tüketicileri yanıltabilir ve ürünün içeriği hakkında eksik veya yanlış bilgi verilebilir" dedi.
Bakan Yumaklı'nın açıklamalarına göre, yeni düzenleme ile şu hususlar ön plana çıkıyor:
-Ürün içeriği ile uyumsuz görseller kullanılamayacak: Örneğin, bir ürünün içeriğinde sadece çilek aroması bulunuyorsa, bu ürünün etiketinde gerçek çilek görseli kullanılamayacak.
-Lezzet ifadelerine sınırlama: Ürünlerin lezzeti ile ilgili yanıltıcı ifadeler kullanılamayacak. Örneğin, bitkisel margarinde "tere yağı keyfi" gibi ifadeler yasaklanacak.
-Aromaların net belirtilmesi: Aromalı ürünlerin etiketinde kullanılan aromalar açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmeli.
Bu düzenleme ile tüketicilerin alışverişlerinde daha bilinçli tercihler yapabilmeleri, ürünler hakkında doğru ve güvenilir bilgilere ulaşabilmeleri amaçlanıyor. Yeni standartlara uymayan ürünlerin satışının yasaklanabileceği belirtiliyor. Detaylar, Bakanlık tarafından sektörlere duyurulacak.
Yumaklı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Gıdanın adı artık tüketicinin rafta ilk bakışta göreceği yere, aynı punto aynı sitil ve karakterde yazılacak. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller kullanılmasına müsaade edilmeyecek. İçeriğinde çilek yerine sadece çilek aroması olan bir üründe çilek görseli kullanılamayacak. İçinde muz aroması olan bir sütte muzlu süt yerine muz aromalı süt yazacak.”
“Tüketiciler tarafından birbiriyle karıştırılabilecek, birbirine benzeyen gıdalarda, "... tadında", "... lezzeti", "...keyfi" gibi ifadelere izin verilmeyecek. Örneğin, bitkisel margarinde tereyağı keyfi veya tereyağı lezzeti ifadelerine kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bitkisel yağlı, sütlü buz olan ürünler, dondurmaymış gibi ya da dondurmayı çağrıştırıcı, dondurma keyfi, dondurma lezzeti gibi ifadelerle satılamayacak.”
“Gıda güvenilirliğinin, insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çalışmalarımızı aynı inanç ve kararlılıkla sürdüreceğiz. Halkımızı da gönüllü gıda denetçisi olmaya davet ediyorum."
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılında gerçekleştirdikleri gıda kontrolleri hakkında açıklamalarda bulundu. Yumaklı, 2023'te toplamda 1,3 milyondan fazla gıda kontrolü yapıldığını belirtirken, bu denetimler sonucunda gıda işletmelerine yaklaşık 19 bin adet idari para cezası uygulandığını ifade etti. Ayrıca, 578 milyon lira idari para cezası kesildiğini ve 255 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.
Bakan Yumaklı, denetimlerin sadece sayısal bir artışla değil, aynı zamanda kalite ve etkinlik anlamında da geliştirildiğini vurgulayarak, "Sektörlerin hepsine ayrı ayrı odaklandığımız Eş Zamanlı Sektörel Denetim Programlarımızı uyguladık. 2024 yılında da kontrol ve denetimlerimiz artarak devam edecek" dedi.