Putin müzakere için çağrı yaptı: İstanbul masasına geri dönelim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vietnam ziyareti sonrasında Ukrayna ile İstanbul ve Minsk anlaşmaları için görüşmeye hazır olduklarını dile getirdi.

22.06.2024-11:49 - (Son Güncelleme: 22.06.2024-11:54) Putin müzakere için çağrı yaptı: İstanbul masasına geri dönelim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan Ukrayna birliklerinin çekilmesi ve NATO üyeliği talebinden vazgeçmesi koşuluyla Kiev'e yeni bir teklif sundu. Vietnam ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan Putin, İstanbul'da daha önce gerçekleştirilen ve yarıda kalan barış görüşmelerine yeniden dönme arzusunu dile getirdi. Putin, Ukrayna ile ateşkes sağlanması için belirledikleri şartları hatırlatarak, müzakerelerin sahadaki duruma bağlı olarak ilerleyeceğini ve 2022'de İstanbul'da üzerinde mutabık kaldıkları anlaşma taslağı temelinde yeniden başlatılmasını istediklerini belirtti.

Görüşmeler yarın bile başlayabilir

Akşam’da yer alan habere göre; Putin, "Rusya hiçbir zaman müzakereleri reddetmedi. 2022'de İstanbul'da varılan anlaşmalar Ukrayna tarafından da kabul edilebilirdi. Bu nedenle Ukrayna tarafıyla diyaloğu İstanbul ve Minsk temelinde sürdürmeye hazırız. Görüşmeler istenirse yarın bile başlayabilir. Rusya'nın önerileri zaten masada," açıklamasını yaptı. Putin, Ukrayna yönetiminin müzakere masasına oturmak için Rus askerlerinin çekilmesini istediğini, ancak bunun gerçekleşmeyeceğini vurguladı. 

Putin müzakere için çağrı yaptı: İstanbul masasına geri dönelim

Rus yetkililer, daha önceki açıklamalarında İstanbul'daki barış görüşmelerinin Batı tarafından baltalandığını ve Ukrayna'nın Batı'nın etkisi altında kaldığını ifade etmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise ABD ile Ukrayna meselesini kapsayan güvenlik sorunlarıyla ilgili diyaloğa açık olduklarını belirterek, "Diyaloğa ihtiyaç var çünkü güvenlik dahil sorunlar birikiyor," dedi. 

Peskov, ABD'nin Rusya'ya baskı yapmayı sürdüreceğini öngörerek, "Bizim teklif ettiğimiz işbirliği, üçüncü bir ülkeye karşı değil. İşbirliğimiz, karşılıklı çıkar ilkesine dayanıyor ve Vietnam dahil ortaklarımızın çıkarlarını gözetiyor," şeklinde konuştu.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal