Psikoloji, insanların normal dışı davranışlarının arkasındaki nedenleri araştıran bilim dalıdır. Psikolog bölümünün adli, kavramsal ve mesleki olmak üzere birçok çeşidi vardır. Bu alanlardan herhangi birisinde uzmanlaşmış olan birisine psikolog denir. Meslek olarak çok fazla ilgi gören psikolog, tam olarak ne iş yapar ve nasıl psikolog olunur sorularını içeren araştırmalara karşılık olarak tüm merak edilen detayları haberimizin içeriğinde derledik.
Psikolog nedir, nasıl psikolog olunur?
Psikolog, insan ve hatta hayvanların sıra dışı normal olmayan davranışlarını inceler. İnceledikleri vakalarda bilimsel teknikler kullanır ve davranış durumunun nedenlerini açıklar. Bu açıklamaları ise gözlem ve deney yolu yaparken sebep ve sonuç ilişkisine bilimsel yolla dayandırır. İncelemeler sonunda gözlemleri, kişide davranış anlamında yanlış bir olgu ise bu anlamda bir teşhis koyarlar ve ele aldıkları vakalarda tedavi yöntemlerine başvurur.
Psikolog, hem psikoloji hem de sosyal alanda yardıma ihtiyacı olan bireylere danışmanlık hizmeti verir. Stres ve paranoyanın yanı sıra asnksiyete bozukluğu gibi hastalıkların tedavileri için terapiler uygular. Aile ve grup terapileri yaparak evli çiftlerin evliliklerindeki sorunlara yardımcı olurlar. Bilişsel analitik terapi ve kişilerarası psikoterapi yöntemlerini kullanan psikologlar, sistemik tedavi yöntemini de kullanarak kişilerde normal dışı davranışların düzenlenmesini sağlar.
Psikolog genel görev tanımı ve sorumlulukları
Genel kanı aksine psikologlar sadece kendilerine gelen kişileri dinlemezler. Uygulayıcı veya araştırmacı alanında eğitim alan psikologlar, eğitimlerini aldığı tüm testleri danışanları için uygular ve farklı tedavi yöntemleri ile incelediği sıra dışı davranışı değiştirmeye çalışır.
Test sonuçlarını uzman psikologlarla ve psikiyatrlarla paylaşan psikologlar; ellerindeki verilerle psikolojik değerlendirmeler yapar, neden ve sonuç ilişkisi kurar, dürtüleri, davranışları ve güdüleri incelemeye alır.
Nasıl psikolog olunur?
Hastalarıyla doktor titizliğinde ilgilenen psikologlar, danışan veya hasta olarak tedavisine başladığı kişilerin tüm bilgilerini gizli tutarlar. Danışmanlığını yaptığı kişilerin ailesi de dahil olmak üzere 3. kişilere anlatmaz.
Psikolog mesleğini yapabilmek için ilk önce üniversitelerin 4 yıllık Psikoloji Bölümü’nden mezun olmak gerekir. Eşit ağırlık bölümü sorularını çözerek girilen Psikoloji bölümünde , öğrenciler eğitim süreçleri boyunca insan ve hayvan psikolojilerinin eğitimlerini alırlar.
4 yıllık eğitim süreci sonunda akademik kariyer olarak veya psikolog unvanıyla mesleklerine başlarlar. psikolog olmak için soyut ve somut düşüncelerle ilgili becerilerini mutlaka geliştirmeleri gerekir. Ayrıca, sabırlı olmalı ve grup çalışmalarına da açık olmalıdırlar. Empati yeteneklerini eğitimleri boyunca geliştiren psikologlar, aynı zamanda artitmatik düşünce yeteneğine de sahip olmalıdır.
Psikologlar, PDR açığı olan yerlerde, hastanelerde, okullarda ve sağlık merkezlerinde çalışabildikleri gibi ofislerde insanlar için hizmet verebilirler.