Prostat Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Yaygın olarak erkeklerde görülen prostat kanseri hakkında; prostat kanseri nedir? Prostat kanseri belirtileri, Prostat kanseri neden olur? Prostat kanserinin tedavi gibi en çok merak edilenleri araştırdık…

04.02.2020-14:43 - (Son Güncelleme: 17.06.2021-15:53)

Dünyada birçok kişi kanserden hayatını kaybediyor. Kanser birçok türü olan ve erken teşhis edilmesi önemli olan bir hastalıktır. Bir kanser türü olan prostat hakkında en çok merak edilen; , Prostat kanseri neden olur? Prostat kanserinin tedavisi var mı? Porostat kanseri ameliyatı gibi soruların cevaplarını haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…

Birçok kanser türü gibi prostat kanserinde de en önemli şey, kanserin erken teşhis edilmesidir. Erken başlanılan tedavide hastalığın başarıyla sonlandırılması mümkündür. Yaygın olarak 40 yaşlardan sonra erkeklerde sık görülen prostat kanseri, dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. 

PEKİ PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Prostat kanseri, prostat bezinde bulunan hücrelerin aşırı büyümesi sonucu görülen bir hastalıktır. Prostat içinde yayılan hücreler zamanla kötü huylu tümöre dönüşür ve kanser meydana gelir. Prostat kanseri sanılanın aksine, iyi huylu olan prostat bezi büyümesinden ayrı olarak merkezde değil tam tersi daha uzak kapsülde görülür. Büyüme ve yayılma döneminde yakın organlara, lenf sistemine ve kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölgelerine sıçrayabilir. Prostat kanseri yavaş ilerlediği gibi tümör, oldukça agresif karakter göstererek kemik ve diğer organlara da sıçrayabilir.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Prostat kanserinin belirtileri bazı kişiler ve kanserin evresine göre farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bu yüzden kanser türleri arasında sinsi olarak adlandırılır. Hastalığın ilk evrelerinde hiç belirti göstermemektedir. Prostat kanseri belirtileri ortaya çıktığında, hasta bazı tedavi şanslarını kaybedebileceğinden, düzenli olarak doktor kontrolleri yaptırmalıdır.

Başlıca Prostat Kanseri Belirtileri Aşağıdaki Gibidir;

-İdrar yapma güçlüğü

-İdrar akışında kuvvet azalması

-Menide ya da idrarda kan görülmesi

-Boşalma esnasında ağrı

-Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi

-Kemik ağrıları

-Sertleşme bozukluğu

SIK GÖRÜLEN PROSTAT KANSERİ NEDEN OLUR?

-Prostat kanserine bağlı ölüm oranı dünya genelinde yüzde 2’dir. Erkeklerin yüzde 16’lık bir kısmı prostat kanserine yakalanmaktadır. Kanserin en önemli etkenlerinden biride genetik yapıya dayanmasıdır. Bir diğer prostat kanseri nedeni de erkeklerde yaş ilerlemesi durumudur. Yapılan bir araştırmada erkeklerin 55 ile 72 yaş aralığında prostat kanserine yakalandığı görülmektedir. 

-Kansere neden olan bir diğer erkende sağlıksız beslenme düzenidir. Sigara ve alkol kullanan erkeklerde de prostat kanseri riski oldukça fazladır. 

-Hareketsiz ve yüksek vücut endeksine sahip erkeklerde de prostat kanseri görülmektedir. 

-Düzenli egzersiz ve spor yapan erkeklerde kanserin görülme oranı oldukça düşüktür. 

-Trans yağ içerikli işlenmiş gıdalarda kanser oranını artıran etkenler arasındadır. 

-Prostat kanseri riskini arttıran besinlerin yanında, kanserin gelişme ve ölümcül seyretme ihtimalini azaltan besinlerin varlığı da çeşitli çalışmalar tarafından gösterilmiştir. 

prostat kanseri tedavisi

PROSTAT KANSERİ ÖLDÜRÜ MÜ?

Prostat kanseri ile ilgili en çok aratılan sorulardan biride ‘Prostat kanseri öldürür mü?’ sorusu. Prostat kanseri öldürür gibi bilgi doğru değildir. Ancak burada önemli olan kanserin erken teşhis edilmesi durumudur. Aksi halde kanser prostat dan hızlıca başla organlara yayıla bilir ve ne yazık ki kişi hayatını kaybedebilir. Bu nedenler yukarda bahsettiğimiz herhangi bir belirtiniz varsa hemen doktora baş vurmalı. 40’lı yaşlarını geçtikten sonra ise düzenli olarak kontrole gitmelisiniz. 

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra geç kalınmadan tedavi sürecine başlanmalıdır. Unutulmamalı ki erken tanı ve tedavi hayat kurtarır. Tanı konulduktan sonra hastalığın, evresi, genel durumu ve hastanın etkenleri göz önüne alınarak tedavi planı hazırlanır. 

Hastalığın veresine uygulanan tedavi yöntemleri; ameliyat, radyoterapi, hormonoterapi şeklinde uygulanmaktadır. Hastanın özel durumuna göre tedavi planı hazırlanır.

Prostat Kanserinde En Yaygın Kullanılan Yöntemler;

Aktif İzlem Yöntemi

Evre 1 olarak bilinen süreçte kanser oldukça yavaş ilerler, hatta bazı durumlarda ise belirti bile vermemektedir. Bu evrede PSA değeri, rektal muayene ve ultrason gibi yöntemlerle kanserin ilerlemesini takip eder. Aynı zamanda tümörün yayılma riski (skorlama) değerlendirilir. Bu tedavi yöntemindeki amaç hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin doğru ve başarılı yönetilmesidir.

Nanoknife

Bu yöntem düşük riskli prostat kanseri tedavisinde kullanılır. Karaciğer ya da pankreas kanserleri tedavisinde bu yöntem sıklıkla kullanılır. 

Nanoknife yönteminde 3-4 tane özel elektrot, ultrason yardımı ile prostatta bulunan tümörün çevresine yerleştirilir ve bu elektrotlara sırayla çok yüksek şekilde ancak kısa süreli elektrik akımı verir. Bu bölgede elektromanyetik bir alan oluşur ve hücre duvarı geçirgenliği kalıcı olarak yükselir. Bu şekilde tümör hücreleri aktifliğini kaybeder.

Bu yöntemle tedavi edilecek hastaların kanserin kaçıncı evrelerinde olduğu önemlidir. Normalde aktif izlem yapılabilecek hasta grubuna kullanılabilecek bir tedavi yöntemidir. Ancak bu durum sadece kanserli bölgelerdeki hücreler üzerinde çalışma yaptığı için ilerleyen dönemde prostat bezlerinde diğer hücrelerde tekrardan kanser bulgusu gözlemlenebilir. Şayet böyle bir durum gelişirse hastaya küratif (cerrahi, radyoterapi) tedavi planlanır. Yani bu yöntem, küratif tedavi gerekebilecek hastalarda bu tedavinin olabildiğince ertelenmesini sağlamaktadır. Bu şekilde küratif tedavilerden doğabilecek bazı yan etkilerin de ertelenmesi amaçlanır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal