23.12.2020-10:23 (Son Güncelleme:23.11.2024-07:23)


1

İngiltere'de üzerine yapılan araştırmalar koronavirüsün inme tehlikesini altı kat arttırdığını gözler önüne sererken, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko inme ile beraber kalp krizi ile kangren vakalarında da artış yaşandığını söyledi. Kalko, kan sulandırıcıların da hayati önem taşıdığını ifade ederek; spor ve sağlıklı beslenilmesini tavsiye etti.



2

Bütün dünyada can almayı sürdüren kovid-19 birçok ayrı rahatsızlığı da beraberinde getirebiliyor.



3

İngiltere'de yapılan araştırmalar neticesinde her yüz hastada 2-3'ünde inme tespit edildiği belirtildi.



4

Konuyla alakalı açıklamada bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko koronavirüsün ilk tespit edildiği tarihten itibaren kalp krizi, inme, elde ve ayakta kangren rahatsızlıkları ile başvuran hastalarda ciddi bir artış olduğunu söyledi.



5

'KISA VADE VE UZUN VADEDE VÜCUDA ETKİLERİ NELER?'

'KISA VADE VE UZUN VADEDE VÜCUDA ETKİLERİ NELER?'

Dr. Kalko, şu ifadeleri kullandı: " Kovid-19 hayatımıza girdiği ilk günden itibaren bilim camiası olarak o kadar yabancıydık ki bu virüse. Vücuda girdiği zaman tam olarak nelere neden oluyor, kısa vade ve uzun vadede vücuda etkileri neler? Hiçbirini bilmiyorduk. Fakat zamanla salgının etkilerini ve tedavide etkisi olan faktörlerini daha net görmeye başladık. Kovid-19'da özellikle tromboemboli dediğimiz pıhtı atma, pıhtılaşmaya eğilim maalesef çok yükseliyor ve ölüm sebeplerinde neredeyse bir numaraya çıkıyor. Koronavirüs vakaları görülmeye başladığı günden itibaren ayağında kangren gelişen, kol damarı tıkanan ya da şah damarı tıkanıp felç olan çok fazla hasta başvurmaya başladı. Ortak hikayeleri de çoğu Kovid-19'a yakalanıp yoğun bakıma girip iyileşmiş hastalar ancak bir şekilde ayağı, kolu, eli kangren olmuş. Bunun sebebi insanlarda kandaki pıhtılaşmayı gösteren ve emboli riskini gösteren D- dimer değerlerinin çok yükseliyor olması."



6

'KAN SULANDIRICI HAYATİ ÖNEME SAHİP'

'KAN SULANDIRICI HAYATİ ÖNEME SAHİP'

Kovid-19 tedavisinde kan sulandırıcıların oldukça büyük bir rolü olduğunu fakat bunların kesinlikle bilinçsiz bir şekilde alınmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Yusuf Kalko açıklamalarına şu sözlerle devam etti: "Kovid öncesi kan sulandırıcı alan damar hastalarında tromboemboli riski, pıhtı atma riski ya da pıhtılaşma riskinin kan sulandırıcı almayanlara göre çok düşük olduğu saptanmış. Bu konuda artık yayınlar da var. O yüzden Kovid geçiren bütün insanların tedavi sırasında kan sulandırıcı alması hayati öneme sahip. Mide rahatsızlığı bulunmayan kişilere ise mutlaka aspirin almalarını öneriyorum. Ancak burada da şu noktaya çok dikkat etmemiz gerekiyor: Mide rahatsızlığı olanlar kesinlikle kafalarına göre aspirin alamamalı. Bir diğer riskli grup da kontrolsüz yüksek tansiyon hastaları. Bu hastalar da doktoruna danışmadan asla aspirin almamalı. Bu grup dışında kalan insanlar mutlaka aspirin almalılar. D-dimer 600'ün üzerinde olanlar göbekten kan sulandırıcı iğne yaptırmalılar. Bu pıhtılaşmayı veya akciğere pıhtı atmayı önleyecektir."



7

'HASTALARIN YÜRÜMEYE VE EGZERSİZE İHTİYACI VAR'

'HASTALARIN YÜRÜMEYE VE EGZERSİZE İHTİYACI VAR'

65 yaş üstü hastalar için günlük yaşama ilişkin kritik önerilerde de bulunan Kalko, "65 yaş üstü virüsü taşımayan ya da bulaş ihtimali olmayan hastaların yürümeye ve egzersize ihtiyacı var. Bu hastaların çoğunun göbek yağı çok fazla, çoğu kalp-damar hastası, tansiyon hastası, şeker hastası... Kalabalıktan uzak mümkünse açık havada kısa kısa yürüyüşler yapmaları çok önemli. Toplu taşımadan, kalabalık ortamdan uzak dursun bu insanlar. Kalabalıktan uzak yerlerde yürüyüş ve egzersiz bu yaş grubu için çok önemli. Maskelerini takıp dışarıda, kalabalığın olmadığı yerde temiz hava almalarında hiçbir sakınca yok.



8

Bir diğer dikkat çekmek istediğim konu da beslenme hataları. Pandemide insanlar makarnaya, böreğe, çöreğe, keke, tatlıya fazla eğilim gösteriyorlar. Avuç avuç kuruyemiş tüketmek de doğru bir hareket değil. Günde bir avuç içini dolduracak kadar ceviz ya da çiğ badem faydalı olabilir ancak bunun fazlası kilo ve yağlanmaya neden olacaktır. Ayrıca unlu ve şekerli mamüller de vücuttaki iltihaplanmayı artırır bunu unutmayın. Olabildiğince mevsim meyvesi ve sebzesi tüketin, Akdeniz usulü beslenin, haftada bir veya iki balık ve et tüketin." diYe konuştu.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR