Sıradaki Videolar
19 Mart 2021 Cuma 13:10 - (Son güncelleme: 16 Aralık 2024 Pazartesi 03:10)

Prof. Dr. Yavuz'dan İstanbul' İçin '3. Dalga' İkazı Geldi

Son günlerde koronavirüs sürecinde vakalar yükselişe geçti. Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, artan vakaların tehlikesi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

İllere göre haftalık olarak paylaşılan haritaya göre, İstanbul'da 100 bin nüfusa düşen vaka sayısının 178'lere ulaştığına işaret eden İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz açıklamalarda bulundu. 

İstanbul'da vaka sayılarında günlerdir yukarı doğru bir çıkış söz konusu olduğuna değinen Prof. Dr. Yavuz, ‘Test pozitiflik oranları yüzde 10'u geçti. Zaten 7 günde görülen 100 bin kişideki enfeksiyon oranı da 178 gibi oldukça yüksek bir rakam. Durum, üçüncü dalganın İstanbul'da etkisini gösterdiğini, henüz pik noktasına da ulaşmadığımızı gösteriyor. Açılmanın etkisini bu hafta başından itibaren görüyoruz. Kendi kurumumuz açısından söyleyecek olursam, geçen haftaya göre belirgin bir fark var, Pazartesiden beri çok yüksek sayıda hasta geliyor. Test pozitiflik oranı da bizde de yüzde 12 civarında. Önümüzdeki haftalarda da sıkıntılı günler yaşayabileceğimizi düşünüyorum" dedi. 

‘ÜÇÜNCÜ PİKİ DE YAŞAYACAĞIZ GİBİ GÖRÜNÜYOR’ 

Aşılanan kişilerde elde edilen ilk verilere göre ölüm oralarında büyük bir azalma görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ‘Bu çok sevindirici bir şey. Ama İstanbul'da aşısız olan çok fazla nüfus var. Onların da hastalanma riski çok yüksek seviyede. Türkiye genelinde de böyle. Bu nedenle insanlarla yakın temasa girmemek, kapalı ortamlarda bulunmamak, mecbursanız da maskesiz asla durmamak, kalabalık ortamlara da maskesiz girmemek, çok sık bir şekilde ortamı havalandırmak, tercihan camları sık sık açmak gerekiyor. Üçüncü piki de yaşayacağız gibi görünüyor’ şeklinde konuştu. 

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA 4,5 MİLYON DOZ AŞI GELECEK

 Pfizer-BioNTech aşısının kimlere yapılacağı konusundaki planlamaya da değinen Yavuz, ‘Kimin sırası geldiyse aşı onlara uygulanacak. Bakanlığın planı da bu şekilde. Önümüzdeki haftalarda 4,5 milyon doz aşı gelecek. Aşılamada da 60 yaş üstüne geçilmiş olacak. Dolayısıyla bu aşıyı bunlar olacak. Sırası gelmiş ama şimdiye kadar aşılanmamış daha ileri yaştaki kişiler de buna dahil edilebilir. BioNTech aşısı da o şekilde uygulanacak’ diye konuştu. 

‘CORONAVAC İNGİLİZ VARNAYTINDA DA ETKİLİ’

 İnaktif virüs aşısı CoronaVac'ın yeni varyantlara etkisi hakkında Sağlık Bakanlığı'nın bir çalışması olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ‘Sonuçları bilimsel makale olarak henüz yayınlanmadı ama İngiltere varyantı yani V1'de aşı etkinliğinde çok bir fark olmadığı gösterildi. Kullandığımız aşının, Türkiye'de de en fazla yayılan ve önümüzdeki haftalarda da en baskın suş haline geleceğini tahmin ettiğimiz İngiliz varyantı ile D614, yani orijinal formdaki Wuhan suşuna etkinliğinin benzer çıktığını ifade etti Halk Sağlığı Kurumu'nda çalışan arkadaşlarımız’ dedi. 

‘AŞILARIN İÇERİĞİ GÜNEY AFRİKA VARYANTINA GÖRE DEĞİŞECEK’

 Türkiye'de V1 kadar yaygın olmasa da V2 olarak adlandırılan Güney Afrika varyantının da görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Yavuz, "V2, aşılar açısından en tehlikeli olanı. Zaten önümüzdeki dönem aşıların içeriğini de V2'ye göre değiştirecekler. Çünkü aşıdan en çok kaçan bu suş. V2'nin yayılmaması için zaten daha fazla önlem alınıyor. Örneğin V2 vakası ile teması olanlar daha fazla izole ediliyor. Yani Güney Afrika varyantı biraz daha tehlikeli şu anda, bizim de çok yakından takip ettiğimiz bir tür. Diğer aşılarda olduğu gibi CoronaVac'ta da böyle bir beklenti var aşıdan kaçabileceği yönünde" diye konuştu. 

‘AŞILILAR TEMASLI OLSA DA KARANTİNAYA GİRMEYECEK’

 Yaygın aşılamayla birlikte filyasyonda temaslı takibinde de değişimler olduğuna değinen Prof. Dr. Yavuz, artık ilk virüs ya da İngiltere varyantı ile temaslı olan ‘aşılı’, kişilerin, karantinaya girmesine gerek kalmayacağını açıkladı. Yavuz, ‘Eğer iki doz aşısını olmuş bir kişi vaka temaslısı olursa, V1 (İngiltere varyantı) dahil, izolasyonda tutulmayacak. Çünkü aşının koruyuculuğunun olduğunu biliyoruz. Ama V2 (Güney Afrika) ya da V3 (Brezilya) varyantlarında aşının yeterince koruma sağlamayabileceği yönünde kaygılarımız olduğu için, temaslıların izolasyona girmesi gerekecek. Türkiye'de çok yaygın değil bunlar şu anda ama çok yakından izlememiz gerekiyor’ dedi. 

‘GERÇEK YAŞAM VERİLERİ GELİNCE AŞILANANLAR MASKESİZ GÖRÜŞEBİLECEK’

 Ülkemizde uygulanan CoronaVac aşısının etkinliğine dair ‘gerçek yaşam verileri’ geldikçe, daha da rahat günlere kavuşabileceğimizi söyleyen Prof. Dr. Yavuz, ‘Şu an bayağı bir insan iki doz aşısını oldu ve üzerinden 14 gün geçti. İlk değerlendirmeler olumlu görünüyor, yani ağır hastalıktan ve ölümden koruma açısından gayet güzel etkinliği var gibi görünüyor. Bunların daha da detaylı analizleri yapıldıktan ve bu veriler toplumla da paylaşıldıktan sonra, mesela Amerika'nın yaptığı gibi maskesiz olarak görüşebileceğimiz duruma gelebileceğiz. Aşılı insanlar en azından birbirleriyle daha rahat görüşebilecek. Türkiye'nin gerçek yaşam verilerini de elde edebilmek için çalışmalar yapılıyor. Bu analizler ve tüm verilerin birlikte değerlendirilip paylaşılması gerekiyor daha rahat edebilmemiz için’ şeklinde konuştu. 

‘OXFORD AŞISI İNCELENİYOR YENİDEN AŞILAMAYA DÖNÜLEBİLİR’

 Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği Astra Zeneca aşısının pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle Avrupa'da bazı ülkelerde aşılamaların durdurulmasına da değinen Prof. Dr. Yavuz, güvenli incelemeler için bu tip duraklamaların olabileceğini söyledi. Yavuz, ‘Milyonlarca insana aşı yapılıyor. Bu insanların başına ne gelirse, acaba aşı ile mi ilişkili diye takip edilmesi gerekiyor. Oxford aşısında da görülen bu bir takım istenmeyen yan etkiler acaba normal popülasyonda görüldüğü sıklıkta mı yoksa daha mı yüksek oranda, bunun araştırılması yapılıyor şu anda. Firmanın açıkladığı, normal sıklıktan fazla olmadığı yönünde. Ama yakından izliyoruz dediler. Almanya kendi vakalarını inceliyor şu anda o nedenle Astra Zeneca ile aşılamalar durdu. Böyle inceleme aşamaları olabilir. Her inceleme aşamasında aşı problemli, sorun var, demek yanlış. Bütün aşılar için de geçerli değil bu. Her aşı ayrı bir preparat. Örneğin bizim aşımız zaten Oxford aşısı gibi değil, adenovirüs değil inaktif virüs aşısı. Diğer gelecek olan da mRNA aşısı. Henüz bizde viral vektör (adenovirüs) aşısı gelmedi. Bu açıdan endişe edecek bir durum yok. Ancak EMA da yani Avrupa İlaç Ajansı ve Dünya Sağlık Örgütü de hastalığı daha tehlikeli bulduğu için bu aşının yapılmasını öneriyor. Risk grubundakilerde aşı yapılmaya devam edilsin ama risk grubunda olmayanlar için sonuç beklensin deniyor. Çünkü riskli gruptakilerde, aşının yan etkisinden değil, hastalıktan ölme ihtimali çok daha fazla’ ifadelerini kullandı. 

 ‘HASTALIĞI GEÇİREN HERKES AŞILANMALI DEMEK İÇİN HENÜZ ERKEN

’ Daha önce hastalığı geçiren kişilerin aşılandığı taktirde uzamış Kovid (long term Covid) semptomlarının da iyileştiği yönünde ABD'de yapılan çalışmaya da değinen Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ‘Daha önce hastalığı geçirmiş kişileri aşıladığımızda ne elde ediyoruz? Bu sorunun cevabı henüz hala net değil. Bahsedilen çalışma, daha önce hastalanmış kişiler aşılandığına mesela mRNA aşısı ile aşılandığı zaman, bunlarda uzun dönem Kovid semptomlarının da ilerleyen dönemlerde azaldığı gözlenmiş. Ama bu bir preliminary (erken) veridir. Rutin olarak hastalığı geçiren herkesi aşılamak gerekiyor demek için henüz erken. Bizde zaten hastalığı geçirenleri ilk 6 ayda aşılamıyoruz. İmmün sistemle uğraşıyorsunuz, farklı mekanizmalar tetiklenebilir. Onun için biraz daha zamana ihtiyacı var bu yaklaşımın’ dedi. 

‘FRANSA MUTASYONU BAŞKA ÜLKELERDE DE GÖRÜLÜRSE TEHLİKELİ DİYEBİLİRİZ’

 Fransa'da görülen ve testlerde belirlenemeyen yeni mutasyona da değinen Prof. Dr. Yavuz, bu mutasyonun tehlike olarak değerlendirilebilmesi için lokalize kalmaması ve birkaç ülkede daha görülmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Çok sayıda varyant olabiliyor. Fakat bunların önem arz eden varyantlar haline gelebilmesi için fenotipik görünümünde bir değişiklik olması lazım. Mesela bulaşıcılığını çok artırması, ölüm ya da hastalık şiddetini artırması, testlerden kaçması lazım. Gerçekten böyle bir şey olursa o zaman daha yakından izlenmeye başlanıyor. Sadece bir yerde sınırlı kaldıysa, onun bir anlamı olmuyor. O nedenle şu anda Fransa'da tespit edilen varyant, önem arz eden ve yakından takip edilmesi gereken bir varyant olarak değerlendirilmiyor. Ama eğer başka ülkelerde de görülmeye başlanırsa, özellikle tanı testlerinden kaçması nedeniyle önemli olabilir. Tanı testlerini değiştirmek de çok zor bir şey. Değil zaten tek gen bölgesi bakılmıyor tanı testlerinde. Birkaç bölgeye bakılıyor. Mesela spike bölgesine, nükleokapsid gen bölgesine bakılıyor. İngiliz varyantında da böyle oldu. Spike bölgesinde negatif çıkıyordu, öyle tanıdılar. O nedenle şu anda bunlara (Fransa'daki varyanta) inceleme aşamasındaki varyant deniyor. Türkiye'de de var böyle varyantlar. Ama bunun önem arz etmesi durumunda rutin olarak izlemeniz gerekiyor. Şu an öyle bir şey yok’ dedi.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden kavunu yedikten sonra çekirdekl...

Define Ararken Bulduğu Sandıktan Çıkanlar Ağızları Açık Bıraktı!

Define Ararken Bulduğu Sandıktan Çıkanlar Ağızları...

Rus kökenli bir adam defile bulmak için kazılara başladı. Toprağın met...

Cinsel İçerikli Görüntüleri İnternete Sızan Kadın İntihar Etti

Cinsel İçerikli Görüntüleri İnternete Sızan Kadın...

Cinsel içerikli görüntüleri internete sızan Tiziana Cantone canına kıy...

CNN TÜRK Muhabiri Fulya Öztürk Arama Kurtarma Çalışmaları Esnasında Gözyaşlarına Hakim Olamadı

CNN TÜRK Muhabiri Fulya Öztürk Arama Kurtarma Çalı...

Cnn türk muhabiri fulya öztürk, elazığ'da depremin ardı...

Elazığ'da Meydana Gelen Depremde Ölü Sayısı 21'e Yükseldi

Elazığ'da Meydana Gelen Depremde Ölü Sayısı 21'e Y...

Afad'dan elazığ'da gerçekleşen 6,8 büyüklüğü...

İçişleri Bakanı Soylu Depremdeki Ölü Sayısını Açıkladı

İçişleri Bakanı Soylu Depremdeki Ölü Sayısını Açık...

İçişleri bakanı süleyman soylu, elazığ'da depremle ilgili...

Doktor İle Hasta Yakını Arasında Geçen Diyalog Görenleri Şoke Etti!

Doktor İle Hasta Yakını Arasında Geçen Diyalog Gör...

Hasta yakını: benim babamın ayağı kesilecek. 100 kilometre yoldan geld...

Bin Yataklı Koronavirüs Hastanesi İnşaatı Başladı

Bin Yataklı Koronavirüs Hastanesi İnşaatı Başladı

Kentte 1000 yataklı koronavirüs hastanesi inşa edilmeye başladı.

Kocaeli'de Eş Zamanlı Dolandırıcılık Operasyonu! 47 Gözaltı

Kocaeli'de Eş Zamanlı Dolandırıcılık Operasyonu! 4...

Merkezi kocaeli olmak üzere 21 ilde düzenlenen dolandırıcılı...

Corona Virisünün Mikroskobik Görüntüleri Paylaşıldı

Corona Virisünün Mikroskobik Görüntüleri Paylaşıld...

çin'in wuhan kentinde ortaya çıkan ve 26 kişinin yaşamın...

YSK Yeni Başkanı Belli Oldu

YSK Yeni Başkanı Belli Oldu

Yüksek seçim kurulu başkanlığına, görev süresi d...

Peru'da Çukura Düşen Yakıt Tankeri Patladı

Peru'da Çukura Düşen Yakıt Tankeri Patladı

Peru'da bir yakıt tankeri yolda oluşan çukura düştü.

İsrail Polisi Mescid-i Aksa'yı Bastı! 13 Filistinli Gözaltında

İsrail Polisi Mescid-i Aksa'yı Bastı! 13 Filistinl...

İsrail polisi, işgal altındaki doğu kudüs'ün eski şehir b&ou...

Merkel'in Türk - Alman Üniversitesi Açılışı Sırasındaki Halleri Çok Konuşuldu

Merkel'in Türk - Alman Üniversitesi Açılışı Sırası...

Cumhurbaşkanı erdogan ile kurdale keserken heyecan yapan merkel, kesti...

Bu Geceyi de Sokakta Geçirecekler

Bu Geceyi de Sokakta Geçirecekler

Merkez üssü manisa'nın akhisar ilçesi musalar mahalle...

Meslek Seçimi Her Yaşta Zor

Meslek Seçimi Her Yaşta Zor

Meslek seçimi, sadece gelecekte nasıl bir işte çalışacağ...

Belediye Aracıyla Vicdansızlık

Belediye Aracıyla Vicdansızlık

Pendik belediyesi ise bu görüntüler üzerine bir m&...

Görenleri Şaşkına Çeviren Olay! Deprem mi Olacak?

Görenleri Şaşkına Çeviren Olay! Deprem mi Olacak?

Muğla'nın ula ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi...

Wuhan'da Yağmalama Başladı

Wuhan'da Yağmalama Başladı

çin'in wuhan şehrine giriş ve çıkışlar kapatıldı. şehir...

Plastik Atıkları Temizleyen Bir İnsan Değil! Masum Bir Kuğu

Plastik Atıkları Temizleyen Bir İnsan Değil! Masum...

Denizlerdeki plastik atığın oranını belirlemek son derece zor olsa da...

Halk Otobüsü Seyir Halindeyken Sürücü İle Yolcu Birbirine Girdi

Halk Otobüsü Seyir Halindeyken Sürücü İle Yolcu Bi...

Dün öğle saatlerinde, bahçelievler mahallesi ipekli m...

Beylikdüzü'nde Öğrenci Servisinde Yangın

Beylikdüzü'nde Öğrenci Servisinde Yangın

Olay saat 17.20 sıralarında beylikdüzü, d-100 karayolu edirn...

Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Marzuk Ali El Ganim Ankara'ya Geldi

Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Marzuk Ali El Ganim A...

Kuveyt ulusal meclis başkanı marzuk ali el ganim, tbmm başkanı mustafa...

Wuhan Havalimanın'da Korona Virüsüne Rastlanan Kişinin Hastaneye Kaldırılma Görüntüleri Sosyal Medya Gündeminde Yer Aldı

Wuhan Havalimanın'da Korona Virüsüne Rastlanan Kiş...

Wuhan havalimanında corona virüsüne yakalandığı tespit edile...

Dünya Sağlık Örgütü'nden Koronavirüs Açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü'nden Koronavirüs Açıklaması

çin'in wuhan kentinde ortaya çıkan ve şuana kadar 5 &uum...

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'tan Davos Zirvesi'nde Kritik Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'tan Davos Zirvesi...

Hazine ve maliye bakanı berat albayrak isviçre'de davos zirvesi...

İstanbul Bağcılarda Beton Mikseri Araç Üzerine Devrildi

İstanbul Bağcılarda Beton Mikseri Araç Üzerine Dev...

İstanbul bağcılar'da yan yoldan çıkış yapan ve virajı alamayan...

Wuhan Şehri İzole Ediliyor

Wuhan Şehri İzole Ediliyor

çin'de virüsün başladığı wuhan şehrinin birkaç...

Avusturalya'da Peş Peşe Felaketler

Avusturalya'da Peş Peşe Felaketler

Avustralya'da aylardır kontrol altına alınamayan yangınların ardından...

Tamir Etmeye Çalıştığı Telefon Bomba Gibi Patladı

Tamir Etmeye Çalıştığı Telefon Bomba Gibi Patladı

Kocaeli izmit’te, ömer karabıyık'ın iş yerinde tamir etmeye...