Prof. Dr. Görür: Zemin Direnci Yüksek!

Prof. Dr. Görür’ün katılımıyla, “Çekmeköy'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Çekmeköy” konulu konferans düzenlendi. Bu konudaki önemli bilgilerini ve tespitlerini kamuoyuyla paylaştı.

14.08.2024-15:44 - (Son Güncelleme: 14.08.2024-15:44) Prof. Dr. Görür: Zemin Direnci Yüksek!

Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy'ün zemin yapısının İstanbul'daki birçok ilçeye göre daha dayanıklı olduğunu belirterek, bölgenin sağlam bir zemin yapısına sahip olduğunu ve yüksek bir dirence ulaşıldığını vurguladı.

Çekmeköy’ün Zemin Yapısı ve Direnci

Konferans sırasında konuşmasında Prof. Dr. Görür, Çekmeköy’ün zemin yapısının İstanbul’un diğer ilçelerine kıyasla daha sağlam ve dirençli olduğunu söyledi. Çekmeköy’ün sert bir zemine sahip olduğu için dayanıklı olacağını belirten Prof. Görür, “Çekmeköy’ün zemin yapısı oldukça sert ve dayanımlı. Dinamit kullanarak bile kırılacak bir dirence sahip olduğunu söyleyebilirim” dedi. Çekmeköy’ün zemin yapısının, bölgedeki inşaat faaliyetleri ve deprem riskleri açısından olumlu bir değerlendirme sunduğunu belirtti.

Paleozoik Kayaçların Varlığı

Prof. Görür, Çekmeköy’ün jeolojik yapısına dair yaptığı açıklamalarda, bölgedeki kayaçların Paleozoik dönemine ait olduğunu ve bu kayaçların çok sağlam olduğunu vurguladı. Yer altında sağlam ve eski kayalara sahip olduğunu belirten Görür, “Çekmeköy’ün zemininde yer alan kayaçlar Paleozoik çağdan kalma, yani çok eski ve sağlam. Bu kayaçlar, çekiçle dahi zor kırılabilecek kadar dayanıklıdır. Ordovisiyen, Silüriyen ve Devoniyen dönemlerine ait yaşlı kayalar burada bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Deprem Öncesi Hazırlık Şart

Konuşmasında Prof. Dr. Görür, İstanbul'da olası büyük bir depreme karşı önceden yapılması gereken hazırlıkların önemine de dikkat çekti. Yerel yönetimlerin ve devletin, deprem öncesinde gerekli hazırlıkları yapmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Görür, “Deprem güvenliğini artırmak için önceden planlama ve hazırlık yapmak şarttır. Altyapı sorunları, ulaşım zorlukları ve ekonomik sıkıntılar gibi sorunların etkilerini en aza indirmek için gerekli tedbirlerin zamanında alınması gerekiyor.” dedi.

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal