Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5.9 büyüklüğünde ki deprem, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde de hissedildi. Büyük paniğe neden olan deprem akıllara Düzce depremini Gölyazı ismi vererek 23 yıl önceden haber veren deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan’ı getirdi. Ercan bu sefer de büyük İstanbul depremi için de tarih verdi.
Merkez üssü Düzce olan deprem; İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Depremin ardından en büyüğü 4.7 olan 107'den fazla artçı deprem meydana geldi. Depremde panik nedeniyle 50 kişi yaralanırken 3 kişi hayatını kaybetti.
2025'e kadar orada deprem olacak
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, 2002 yılında katıldığı bir yayında 2025 yılına kadar orta-büyük Gölyaka civarlarında deprem beklediğini belirtmişti. Sabah erken saatlerde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin ardından Ercan, bir kez daha konuştu. Yaşanan depremin ardından artçıların 5,2’ye kadar çıkabileceğini söyleyen Ahmet Ercan, şu ifadeleri kullandı: “Düzce'nin bulunduğu konumda yer yapısı sulak, gevşek olması nedeniyle yapılarda sarsım büyük olmuştur. Özellikle 1999'daki 7,2 şiddetindeki depremini görerek yorulmuş yapılarda belli bir ölçüde hasar oldu. Ötesi yer yer yıkılmalarda beklenebilir. Cami minarelerinde çatlamalar, baca düşmeleri, yapılarda X biçimli çatlaklar, yapılarda yan yatma, oturma, dönme gibi olaylarda da görülebilir. Bunun arkasından daha büyük bir deprem gelme durumunu bilimsel olarak söyleme olasılığı yok. Ancak beklentim 3-4 hafta sürecek artçı depremlerle sönümlenmesidir.”
Düzce sarsıntısı neden büyük oldu?
Düzce’de meydana gelen depremin birçok ilde hissedilmesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ercan, “Depremin sığ bir alanda, yüzeye yakın bir yerde meydana gelmesi itibarıyla geniş bir alanda hissedildi” dedi. Depremin ölçülen şiddetinin 6,0 olduğunu ancak yıkım gücünün 4 düzeylerinde olduğunu belirterek vatandaşları uyardı.
Bu bölge 25 yılda bir deprem üretir
Ercan, “Depremin meydana geldiği Sakarya Çukuru, aslında geniş bir alan ancak burası gevrek bir zemin. Burada 25 yılda bir bu tür deprem beklenir. Yani bu deprem ilk değil son da olmayacak. Vatandaşların özellikle o çukurdan çıkarak daha tepe alanlara yerleşmeleri ve şehrin oradan taşınması gerekir. 2007’de çıkan bir deprem yönetmeliği var, 2007 yılı sonrası yapılan binaların tercih edilmesi daha güvenli olacaktır” dedi.
İstanbul depremi 2045'e kadar olacak
Herkesin merak ettiği soruyu da cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu depremin Marmara depremini tetiklediğini belirterek, “Büyük İstanbul depremi 2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur” dedi. Ercan devamında ise şunları söyledi:
En büyük 7.3 deprem olabilir
“Kuzey Marmara'nın yapabileceği en büyük deprem 7.3 tür. Hangi koşullarda yapar? 1999 depremi Yassıada hizasına kadar kırdı. Bu kez oradan başlayacak, Şarköy'e, Saroz'a kadar kıracak. Yassıada'nın bulunduğu kesimden başlayıp Şarköy'e kadar tek bir depremle kıracak olursa bu depremin büyüklüğü 7,3 olur."
2045'ten önce olursa sürpriz olur
"Bu deprem hem İstanbul'u hem Tekirdağ, hem Yalova'yı hem Karamürsel ve Gölcük'ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu'nun tozunu attırır. Ben bu kırılmayı yakın bir zamanda beklemiyorum. Deprem kestirimlerinde değişim haftalık yıllık ya da beş yıllık değil 50 yüz yıllıktır. Beklenen Kuzey Marmara depremi için büyüklüğü, İstanbul kolu için M6,3 ile M6,7 arası, Tekirdağ kolu içi M7,0-7,2 arasıdır. Bu depremler 2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur.”