Prizde Takılı Bırakılan Şarj Cihazları Ne Kadar Elektrik Tüketiyor

Telefon şarj cihazını prize takılı bırakmanın elektrik harcayıp harcamadığı ya da ne kadar harcadığı herkesçe merak edilir. ABD’de, bir akıllı telefon şarj aletinin bir yılda ne kadar enerji harcadığı ve ne kadar maliyete yol açtığını ortaya çıkartacak bir test gerçekleştirildi.

10.02.2020-10:49 - (Son Güncelleme: 10.02.2020-10:56) Prizde Takılı Bırakılan Şarj Cihazları Ne Kadar Elektrik Tüketiyor

Birçok akıllı telefon kullanıcısı, telefonunu şarj ettikten sonra şarj cihazını prize takılı şekilde bırakıyor. Çünkü günümüzde artık günün her alanında kullanılan telefonlar, özellikle de pil kapasiteleri yeterli olmasa bile şarj edilmeye devam ediliyor. Bu durum günümüz insanının ortak refleksif davranışlarından biri haline geldi.

Bu durum kullanılmaya hazır bir şekilde prizde bekletilen şarj cihazlarının elektrik tüketip tüketmediğini, tüketiyorsa da ne kadar tükettiğini düşündürtür oldu. ABD’de yapılan bir test bu durumu ortaya çıkartmayı amaçlıyordu.

Yapılan testler sonucunda bu şarj cihazlarının gereksiz durumlarda prizden çıkarılması gerekip gerekmediği sorusu, kesin bir sonuç bulmuş oldu. Test sonuçlarına göre prizlerde brakılan şarj cihazları belli oranlarda elektrik tüketiyor.

Elektrik gücünün ne kadar sürede ne kadar harcandığını göstermek adına birkaç örnekte bulunalım. Harcanan elektrik kilowatt saat (kWh) ölçü birimiyle hesaplanıyor. 1000W ibaresi bulunan bir cihaz, 1 saatte 1 kWh güç harcıyor. 100W ibaresi bulunan bir cihaz ise bu gücü 10 saatte harcıyor. Ülkemizde 1 kWh elektrik enerjisinin ücreti yaklaşık olarak 70 kuruşa denk geliyor.

Türkiye’de Prizde Şarj Cihazı Bırakmak Ne Kadara Mal Oluyor?

Türkiye’de aynı cihazla aynı deney gerçekleştirildiğinde, bir yılda harcanan elektrik aşağı yukarı 1,20 TL’ye mal oluyor. Bu miktarın tasarrufa değip değmediği tartışılır. Bize sorarsanız, kişisel olarak zarar yok denecek kadar az. Ancak bunu ülke genelinde düşündüğümüzde önemli bir maliyet karşımıza çıkıyor. Geçen sene 75 Milyon mobil cihazın kayıtlı bulunduğu ülkemizde, bu rakam cihaz başına hesaplandığında yıllık 90 milyon TL gibi bir rakam olarak öne çıkıyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal