Yapay zekanın hem metin tabanlı hem de işitsel anlık çeviri konusundaki becerisi dönemin son uygulamalarında kendini gösterirken, dil öğrenmenin geleceği de tartışılır hâle geldi. Yapay zekanın online İngilizce kurslarının yerini alıp almayacağına yönelik tartışmalar, dil uygulamalarının hisse senetlerinde oynaklığa dahi neden oldu. Buradan hareket eden online yabancı dil öğrenme platformu Preply, yapay zekanın öğrenme süreçlerinde ve dil eğitimindeki rolünü öğrenci ve öğretmenlerle araştırdı.
Araştırmaya göre yapay zeka ile insan öğretmenlerin bir arada olduğu eğitim planı yabancı dil öğrenme sürecinde en iyi yöntem olarak görüldü. Ana dilini konuşan öğretmenleri tek platformda bir araya getiren Preply, öğrenciler ve öğretmenler arasında kurulan güçlü bağlantıların öğrenme sürecinde motivasyonu artırdığını belirtti. Artan motivasyon öğrencilerde öğrenme sürecini destekleyerek sürecin başarıyla tamamlanmasını mümkün kılıyor.
Preply araştırmasında yapay zekayla dil öğrenme sağlayan diğer uygulamalardan öğrencilerin vazgeçme nedenine yönelik sorular da soruldu. Katılımcıların büyük çoğunluğunda yapay zeka temelli yabancı dil öğrenme uygulamalarından vazgeçme nedeninin motivasyon kaybı olduğu görüldü. Özellikle sıcak ve dost canlısı kültürleriyle tanınan Türkiye, İspanya, İtalya gibi ülkelerin öne çıktığı %54’lük bir kesim, yapay zeka ve insan etkileşiminin dengeli bir biçimde bir araya geldiği bir öğretim modelinin etkili olabileceğini vurguladı.
Katılımcıların eğitimde yapay zeka yaklaşımlarını inceleyen araştırmasında online Almanca dersleri sunan yabancı dil öğrenme platformu Preply öğretmenlere de sorular yöneltti. Öğretmenlere eğitim süreçlerinde yapay zeka örneklerini nasıl kullandıklarına dair sorular soran Preply, 2 öğretmenden birinin yapay zeka ve otomasyon araçlarını kullandığını ortaya koydu. 40 ülkede bini aşkın İngilizce öğretmeni arasında en yaygın yapay zeka kullanımı ise Avusturalya’da görüldü. ABD’nin ikinci ülke olarak sıralandığı eğitimde yapay zeka kullanımında öğretmenler en çok eğitim materyalleri hazırlamak için yapay zekadan destek alıyor.
Öğrenci adaylarıyla öğretmenleri yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak eşleştiren Preply, çoğunluğun talep ettiği modele en uygun modeli sunan platform olarak öne çıktı. Araştırma sonuçları, yeni bir dil öğrenmenin yalnızca dilbilgisi ve gramer tabanlı olmadığını, öğrenci ve öğretmen arasında kurulan duygusal ilişkinin de öğrenme sürecine etkisi olduğunu gözler önüne serdi.
Akademik İngilizce, kurumsal İngilizce gibi farklı ihtiyaçlara yönelik online yabancı dil kurslarını, 32 binden fazla öğretmeni bir araya getiren Preply araştırmasına göre öğrencilerin %73’ü yapay zeka kullanımı konusunda endişeli. En önemli endişe kaynağının insan etkileşimi ve motivasyon olarak öne çıktığı araştırmada dört kadın öğrenciden üçünün endişe seviyesinin daha yüksek olduğu ortaya kondu. Türkiye’deki öğrencilerin %67’si ise, öğrenme sürecine bir insan öğretmenin dahil olmasının önemli olduğunu ifade etti.