Prefabrik ev sistemi, demonte olarak fabrikada üretilen ve şantiye ortamı gerektirmeyen yapılara verilen isimdir. İlk önce sadece deprem konutu olarak bilinen yapılar, teknoloji geliştikçe kullanım alanları da genişledi ve farklı amaçlar için de kullanılmaya başlandı. Yalnızca geçici değil, kalıcı olarakta tercih edilen bu yapılar uzun yıllar boyunca problemsiz bir şekilde kulanım olanağı sağlarlar. Bu nedenle vatandaşlar özellikle yazlık amaçlı olarak prefabrik evleri tercih ederler.
Birçok alanda tercih edilmeye başlanan ve kullanım oranları da artış gösteren prefabrik evlerin yapımına ilişkin ilgi beraberinde de birçok soruyu da getirdi. Bu sorulardan bir tanesi de prefabrik ev için izin alınıp alınmayacağı oldu.
Bu soruya kısaca 'Evet' yanıtını da verebiliriz. Açıklayacak olursak, istenilen herhangi bir araziye prefabrik evin inşa edilebilmesi için mutlaka izin alınması gerekir. aynı zamanda prefabrik arazinin kurulumunun yapılacağı arazinin de imar izninin olması gerekiyor.
Prefabrik ev yapımına başlayacak olanlar ilk olarak evlerini yaptıracakları arsayı belirlemeliler. Arsanın imar durum belgesi yoksa, daha sonra arsa için bir imar durum belgesi alınır.
Prefabrik evin projesi seçildikten sonra proje ve ruhsat dosyasıyla ilgili belediyenin fen işleri müdürlüğüne gidilir ve dosya onaya bırakılır. Belediye daha sonra oluşturulan proje dosyasıyla ilgili prefabrik yapılar imar kanununda yer alan 20. madde gereği onay sürecini başlatır ve bu süreç genellikle 3 veya 4 hafta kadar sürer.
belediyenin incelemeleri sonrasında prefabrik evin kurulacağı arsada herhangi bir sorun var ise bu sizin tarafınıza bildirilirken eksik ve problemlerin giderilmesi istenir. Belediyenin onay verdiği dosya yine başvuru sahibine iletilir ve evin kurulum süreci başlatılır.