Popüler Uygulamaların Yerli Alternatifleri

WhatsApp, Zoom ve Spotify gibi dünyadaki popüler uygulamalara karşı Türkiye merkezli yerli, milli ve güvenli alternatifler yükselişe geçti. İşte yabancıların muadili olabilecek yerli Türk uygulamaları…

14.10.2020-12:37 - (Son Güncelleme: 14.10.2020-12:57) Popüler Uygulamaların Yerli Alternatifleri

Haber365 Özel

Türkiye’nin teknoloji ve sanayi alanında yaptığı milli ve yerli atılım ile dışa bağımlılık seviyesi gittikçe düşüyor. Yazılım alanında da önemli gelişmeler kaydeden Türk teknoloji ve yazılım firmaları, son yıllarda yabancı popüler uygulamaların muadili olabilecek başarılı ve güvenli alternatifler ürettiler.

Dünyada son derece önemli hale gelen veri kullanımı ve paylaşımı konusunda ABD ve Çin gibi ülkeler birbirlerini engellemeye başladı. Özellikle ABD, vatandaşların verilerinin kendi ülkelerinde kalması ve kötü amaçla kullanılmaması engellemek için Çin şirketlerine önemli ambargolar getiriyor.

Türkiye’de de son yıllarda yapılan yazılım atılımıyla birlikte dünyada en çok kullanılan uygulamaların başarılı ve güvenli yerli alternatifleri ortaya çıktı. İşte o uygulamalar…

WHATSAPP YERİNE BİP VEYA DEDİ

Dünyada en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamaları arasında WhatsApp, Messenger ve Rus yapımı Telegram gibi uygumalar başta geliyor. Ancak verilerin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak güvenli ve yerli mesajlaşma uygulamaları mevcut.

Turkcell’in geliştirdiği BiP ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun geliştirdiği Dedi uygulaması, hem performans olarak hem de kullanıcı memnuniyeti açısından WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarına karşı güzel yerli ve milli alternatifler oluşturuyorlar.

Ayrıca Türk Telekom’un Laff ve yine yerli yapım Viatori anlık mesajlaşma olarak tercih edilebilir güzel muadiller olarka göze çarpıyor.

SPOTİFY VE APPLE MUSİC YERİNE FİZY

Evde, ofiste, yolda her yerde müzik dinleyebileceğiniz Spotify ve Apple Music gibi uygulamalar için yerli alternatif olarak Fizy öne çıkıyor. Türkiye merkezli dijital müzik platformu olan Fizy, pek çok plak şirketi ve dağıtıcı ile anlaşma halinde olduğu iç.in geniş bir şarkı kütüphanesine sahip.

GOOGLE YERİNE YAANİ ARAMA MOTORU

Pek çoğumuzun açılış sayfası olan Google ve Yandex gibi arama motorlarının uygulamaları da mevcut. Bu uygulamalar yerine yerli ve milli alternatif olarak Yaani öne çıkıyor. Turkcell tarafından geliştirilen Türkiye merkezli arama motorunun altyapısı da tamamen Türkçe geliştirilmiş.

ZOOM YERİNE BİZBİZE

Video konferans ve online toplantılar için yoğun olarak kullanılan Zoom, salgın döneminde gelirini yüzlerce kat arttırarak eğitim amacıyla da yurtdışında kullanılmaya başladı. Ülkemizde Zoom’a alternatif olarak eğitim konusunda halihazırda EBA mevcut. İş hayatında ise yerli sanayi ve yazılımda gurur kaynağımız olan ASELSAN, yerli konferans uygulama BizBize’yi geliştiriyor. Bu uygulama yurt dışında XperMeet ismini kullanacak ve Zoom’a yerli ve güvenli bir alternatif oluşturacak. Ayrıca Bahçeşehir Koleji’nin geliştirdiği SeeMeet uygulaması da eğitim alanında Zoom’a alternatif olarka yer alıyor.

TWİTTER YERİNE YAYY

Sosyal medya platformları arasında en çok kullanılan uygulamaların başında Twitter geliyor. Türk Telekom’un şirketi TT Ventures tarafından geliştiren Yaay özellikle gençlere hitap ederek Facebook, Twitter ve Tumblr uygulamaların güçlü bir alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Twitter’daki gibi gündem yani TT listesini barındıran yerli uygulama devamlı geliştirilme halinde.

TİKTOK YERİNE SCORP

Özellikle gençlere hitap eden bir sosyal medya platformu olan Çin merkezli TikTok, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir kullanıcı kitlesine sahip. Türkiye’de bu uygulamanın alternatif olarka ise Scorp öne çıkıyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal