Terör örgütü YPG/PKK'nın, Suriye'nin Münbiç ilçesinde sivilleri zor kullanarak silahlı kadrosuna katma projesine karşı çıkarak protestolar yapan halka, ateş açmasının ardından iki günde en az 8 sivil yaşamını kaybetti, 27 sivil ağır yaralandı.
Fırat Nehri'nin batı yakasında olan Münbiç'in ilçe merkezi ve kırsal kesimindeki gösteri yapan halk, terör örgütünün zorla yaptığı "sokağa çıkma yasağına" rağmen büyüyerek devam ediyor.
Gösterilere engel olmaya çalışan terör örgütünün halka açtığı ateş ile iki günde en az 8 kişi yaşamını yitirdi, 27 kişi ağır yaralandı. Göstericiler, alıkonmaların sona ermesi, "zorunlu askerlik" uygulamasının kalkması ve göstericilere ateş açan teröristlerin yargı önüne çıkmasını talep ediyor.
YPG/PKK'lı teröristler, iki gün içerisinde halk hareketine katılım gösteren çok sayıda sivili de alıkoydu.
İlçe merkezi ve kırsal kesimde gösteriler sürerken terör örgütünün Rakka ve çevresinden onlarca teröristi Münbiç'e sevk ettiği öğrenildi.
Diğer yandan alınan bilgiye göre, Rusya ve Esed rejiminden bir heyet, ilçedeki aşiret liderleriyle görüşmek amacı ile Münbiç ilçe merkezine gitti. Heyetin, ilçedeki Ebu Said aşireti lideri Şeyh İbrahim Şelaş ve 4 aşiret lideri ile daha görüşmeler sağladığı öğrenildi. Terör örgütünün de ilçedeki aşiret liderleriyle görüşmeye başladığı belirtildi.
Nüfusunun yüzde 99'u Arap olan Münbiç'in ilçe merkezindeki ve çevre mahallelerdeki yüzlerce insan, YPG/PKK'nın, kız ve erkek çocuklarını "zorunlu askerlik" ismi altında silahlı kadrosuna zor kullanarak katma uygulamasına karşı çıkarak örgütü protesto etme amacıyla dün bir araya gelmişti.
YPG/PKK'lı teröristlerin, protesto düzenleyen halka ateş açması ile beraber 1 sivil hayatını kaybetmiş, 3 sivil yaralanmıştı. Olaydan sonra ilçe merkezindeki öfkeli kalabalık, Halep Yolu üzerinde YPG/PKK'nın kontrol noktasını ele geçirerek ateşe vermiş, dün de dükkan kepenklerini kapatarak örgüte tepkisini göstermişti.
Örgüt, sivillerin sözü edilen uygulamaya karşı gösterdiği tepkiyi engellemek için gece yarısı itibarıyla 48 saatliğine "sokağa çıkma yasağı" getirmişti.
Terör örgütü YPG/PKK, 1990-2003 yıllarında doğan kız ve erkekleri, bir yıl civarında sürelerle sözde "zorunlu askerlik" ismi altında zorla silahlı kadrosuna katmak için alıkoyuyor.
Terör örgütü, işgalindeki Münbiç, Aynularab (Kobani), Kamışlı, Malikiyye, Dirbasiye, Haseke, Rakka ve Deyrizor bölgelerinde Arap çocukları ve gençleri bu şekilde zorla kadrolarında alıkoyuyor.
Halep'in Münbiç ilçesi, Ağustos 2016'dan bu yana YPG/PKK tarafından işgal altında tutuluyor. ABD, ilçenin DEAŞ'tan temizlenmesinden sonra YPG/PKK'lıların Münbiç'i terk edeceği sözünü vermişti.
Washington yönetimi sözü yerine getirmezken, Türkiye ve ABD, Haziran 2018'de Münbiç yol haritasında ortak karara varmıştı fakat ABD'nin oyalamaları sebebi ile yol haritası tam olarak bitmedi.
Rusya da, Ekim 2019'da Türkiye ile Barış Pınarı Harekatı esnasında vardığı mutabakatla terör örgütünü Münbiç'ten çıkarmaya söz verdiğini ifade etmişti. Fakat ilçede işgaline devam eden YPG/PKK, yuvalandığı mevzilerden Suriye Milli Ordusu cephe hatlarına sızma girişimlerine, sivil yerleşim yerlerine top ve roket saldırıları ile devam ediyor.