Piyasalar bu haberi bekliyor: Nisan ayı enflasyon rakamları bugün belli olacak

TÜİK, Nisan ayı enflasyon rakamlarını bugün duyuracak. Enflasyonun bu ay artması bekleniyor. İşte detaylar…

03.05.2024-09:31 - (Son Güncelleme: 03.05.2024-09:31) Piyasalar bu haberi bekliyor: Nisan ayı enflasyon rakamları bugün belli olacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), maaş zamlarını etkileyecek olan Nisan ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Enflasyonun gıda ve hizmet sektörlerinde yaşanan artış sebebiyle yükselmesi beklenirken oran olarak bu yükselişin aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 70’in üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Nisan ayı enflasyon rakamları bugün belli olacak

Mart ayında yüzde 3,16'luk bir artışla dikkat çeken Tüketici Fiyat Endeksi, ekonomi çevrelerinde önemli bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor. Merkez Bankası'nın yüzde 36'lık enflasyon hedefine karşın, nisan ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,25 olarak belirlendi. Bu beklenmedik durum, ekonomi uzmanlarını şaşırtmış durumda. AA Finans'ın nisan ayı enflasyon beklenti anketine göre, enflasyonun yüzde 3,22 artması öngörülüyor. Ancak, yıl sonu enflasyon beklentisi biraz düşüş göstererek yüzde 44,16'ya geriledi.

Reuters anketine katılan ekonomistler, aylık bazda enflasyonun yüzde 3,4 artmasını beklerken, yıllık enflasyonun yüzde 70,3'e çıkarak son yılların en yüksek seviyesine erişmesini öngörüyorlar. Bu beklentiler, ekonomik dalgalanmalar ve enflasyonla mücadele çabalarının sürdüğü bir dönemde dikkatle takip ediliyor.

Piyasalar bu haberi bekliyor: Nisan ayı enflasyon rakamları bugün belli olacak

Öncü göstergeler enflasyonun artacağına işaret ediyor

Enflasyonla ilgili öncü göstergelerde artışın yaşandığına dair işaretler belirginleşiyor. İstanbul'da perakende fiyatlar, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,89 arttı, toptan fiyatlar ise yüzde 4,87 yükseldi. Yıllık bazda ise perakende fiyatlar yüzde 78,81, toptan fiyatlar ise yüzde 65,94 arttı.

Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları nisan ayında yüzde 5,55 artış gösterdi. Son 12 ayda ise gıda fiyatları yüzde 74,88 yükseldi. Nisan ayı itibarıyla açlık sınırı, 17 bin 725 liraya çıkarak bu yılın ilk ayından beri belirlenen asgari ücreti geride bıraktı. Ocak ayında 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücret, artan enflasyonla birlikte alım gücünü kaybetmeye devam ediyor.

Yıl sonu tahminleri netleşiyor

Yıl sonu enflasyon beklentileri de belirginleşmeye başladı. İstanbul Ticaret Odası, 2024 yılı için enflasyon tahminini yüzde 43-44 aralığında açıkladı. OECD'nin Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 55,5 olarak belirlendi. Ayrıca, kuruluş 2025 enflasyonu için yüzde 28,9 öngörüsünde bulundu. Tahminlerin Merkez Bankası'nın beklentilerinden sapması, ekonomi uzmanları tarafından dikkatle değerlendiriliyor.

Sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda fiyat artışlarını dikkatle takip edeceklerini açıkladı.

Karahan, "Enflasyon beklentileri belirlenen aralığa yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşumuzu koruyacağız." dedi. ABD'deki bir sunumunda ise Karahan, TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahminine piyasanın üç ay gecikmeyle ulaşacağını öngördü. Merkez Bankası, geçen hafta politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir kötüleşme olması durumunda para politikası duruşunu sıkılaştıracağını tekrarladı.

Merkez Bankası, enflasyonun mayısta zirve yapmasının ardından yılın ikinci yarısında azalma eğilimine gireceğini öngörüyor. Yıllık enflasyonda zirve beklentisi yüzde 73-75 bandında tahmin ediliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal