Piyasalar bu açıklamayla hareketlendi: Merkez Bankası faiz kararını duyurdu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), politika faiz kararını duyurdu. İşte detaylar…

27.06.2024-16:29 - (Son Güncelleme: 27.06.2024-17:17) Piyasalar bu açıklamayla hareketlendi: Merkez Bankası faiz kararını duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. PPK toplantısı sonrası yapılan açıklamada, mevcut ekonomik durum ve enflasyon beklentileri değerlendirildi.

Faiz kararı belli oldu

AA’da yer alan habere göre; açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'de sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi. Ayrıca, aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı ve yurt içi talebin enflasyonist düzeyde olsa da yavaşladığı belirtildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları gibi faktörlerin enflasyonist baskıları canlı tuttuğu ifade edildi.

Piyasalar bu açıklamayla hareketlendi: Merkez Bankası faiz kararını duyurdu

Kurul, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediklerini ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği vurgulandı. Eğer enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülürse, para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtildi.

Para politikasındaki kararlı duruş vurgulandı

Kurul, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceğini belirtti. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği ve likidite gelişmelerinin yakından izleneceği açıklandı. Sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecek. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı vurgulandı.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan 11 ekonomistin tamamı, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyordu. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında da politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal