Pirireis bugün denizlere açılıyor: Donanmayı daha güçlü yapacak

Yerli Yeni Tip Denizaltı Pirireis, Aksaz Tersanesi Komutanlığı’nda yapılacak açılış töreniyle Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine giriyor. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan da yer alacak. İşte detaylar…

24.08.2024-17:02 - (Son Güncelleme: 24.08.2024-17:02) Pirireis bugün denizlere açılıyor: Donanmayı daha güçlü yapacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı olan Pirireis, bugün hizmete giriyor. Bu gelişme, Türkiye'nin denizaltı filosunu güçlendirecek önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Pirireis'in ardından, proje kapsamında inşası devam eden diğer beş denizaltı da 2027 yılına kadar hizmete alınarak Türk Donanması'nın gücüne güç katacak.

Pirireis Denizlere Açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pirireis denizaltısının hizmete girmesi vesilesiyle düzenlenen Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni'ne katılacak. Törenin ardından Pirireis denizaltısı, resmi olarak Deniz Kuvvetleri'nin envanterine katılacak.

Bu önemli törenle birlikte Hızırreis denizaltısı da bayrak çekme ve seyir deneyimlerine başlayacak. Ayrıca Muratreis denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine geçiş yapacak. Türkiye'nin denizcilik alanındaki en büyük denizaltı havuzu olma özelliği taşıyan 3 bin ton kapasiteli denizaltı havuzu da bu törende hizmete açılacak.

Pirireis bugün denizlere açılıyor: Donanmayı daha güçlü yapacak

Yeni Tip Denizaltı Projesi

Yeni Tip Denizaltı Projesi, Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki en prestijli projelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu proje kapsamında, Türk Deniz Kuvvetleri'ne 68,35 metre uzunluğunda, 6,3 metre dış çapında ve 1850 ton deplasmana sahip altı denizaltı kazandırılacak. Her biri 40 personel kapasiteli olan bu denizaltılar, su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı çeşitli silahlarla donatılmış olup, yüksek hızlı gelişmiş torpidolar, güdümlü mermiler ve mayın dökebilme yeteneklerine sahip.

Dünyaca "Tip-214" olarak bilinen bu denizaltılar, sahip oldukları yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyeti sunuyor. Bu özellik, denizaltıların dalmış durumda uzun süre harekat icra edebilmesini sağlayarak, onları stratejik bir güç haline getiriyor. Proje tamamlandığında, bu denizaltılar, Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel kapasitesini ve uluslararası denizlerdeki etkinliğini önemli ölçüde artıracak.

Pirireis ve diğer denizaltılar, Türkiye'nin deniz savunma kabiliyetlerinin gelişmesine ve bölgesel dengeye katkı sağlayarak, ülkenin stratejik konumunu güçlendirecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal