Pirinç, Kontrollü Tüketildiğinde, Sağlıklı ve Besleyici Bir Besindir

Pirinç, kontrollü bir şekilde tüketildiğinde hem sağlıklı hem de besleyici bit besindir. Özellikle içeriğinde bulunan kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi minerallerin yanı sıra vücuda enerji sağlayan B grubu vitaminlerinden de oldukça zengindir.

25.08.2020-15:24 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-15:22) Pirinç, Kontrollü Tüketildiğinde, Sağlıklı ve Besleyici Bir Besindir

Pirincin sağlıklı ve besleyici bir besin olduğunu belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özge, ‘Hepimizin tüketmekten keyif aldığı pirinci küçükten büyüğe her yaş grubu keyifle tüketebilir. Özellikle içerdiği kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça değerli olan pirinç, enerji oluşumunda görevli olan B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.

Bunların yanı sıra pirinç iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması gerektiği düşünülürse pirinç bu açıdan oldukça iyi bir kaynaktır. Pirinç, gluten içermemesi bakımından çölyak hastalarının ve glutenin toleransı olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Glisemik indeksinin yüksek olduğu bilinse de; şekere göre daha düşük olduğunu belirtmek isterim. Sebze yemeği ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok yormaz, daha yavaş yükseltir. Uygun miktarda tüketilirse zayıflama diyetlerinde de tüketilebilir. 3 yemek kaşığı pişmiş pirinç 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. California Rice Commission verilerine göre pirincin dünya çapında kırk binden fazla çeşidine rastlanabiliyor’ ifadelerini kullandı.

PİRİNCİN FAYDALARI HERKESİ ŞAŞIRTIYOR

Dyt. Özger, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan pirincin faydalarına değinerek şöyle konuştu:

‘Zengin bir karbonhidrat kaynağı olan pirinç, çözünmesi zaman alan uzun karbonhidrat zincirlerinden oluşur. Bu sayede, pirincin içerisinde bulunan karbonhidratlar sürekli bir enerji sağlayabilir. Yabani (kahverengi) pirinç, diyetisyen kontrolünde uygun miktarlarda tüketildiğinde diyabet hastaları için bile fayda sağlar.

Hem beyaz; hem de kahverengi pirincin kendine özgü besin değeri bulunuyor. Beyaz pirinç kalsiyum ve demir gibi yüksek mineraller içerir, aynı zamanda niyasin, D vitamini, tiamin ve riboflavin gibi vitaminler açısından da zengindir. Kahverengi pirinç ise lif açısından zengindir, bu nedenle sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Pirincin çeşitli hastalıkları kontrol ettiği biliniyor. Esmer pirinç, alzheimer hastalığının oluşumunu engelleyen yüksek miktarda nöroiletkenler içerir. Ayrıca ister beyaz olsun, ister kahverengi olsun pirinç, kalp hastalıkları ve kalp krizi oluşumunu engelleyebilen ve kalbi koruyabilen antioksidan içeriyor.

Pirinçte çok düşük miktarda sodyum bulunuyor, bu sayede yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Yabani pirinç mükemmel bir sağlıklı lif kaynağıdır. Bunlar, sindirimi iyileştiren ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı yararlı bakterilerin gelişmesine yardımcı olabiliyor.

Pirinçte glüten bulunmamaktadır, bu nedenle çölyak hastalığından muzdarip olanların ve buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan proteinlere allerjisi olanların diyetine kolaylıkla dahil edilebiliyor.’

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal