Fondü denince ilk akla gelen yoğun çikolata içine batırılan meyveler... Fakat bu tarif peynirle yapılıyor! Harika bir atıştırmalık saati sizi bekliyor. İşte peynirli fondü tarifi...
MALZEMELER
150 gr Kars gravyeri
75 gr eski kaşar
50 gr. kolot peyniri
1 çorba kaşığı tereyağı
1 dal taze soğan
3 diş sarımsak
2-3 dal taze kekik
1 adet kırmızı biber
1,5 çorba kaşığı kavrulmuş mısır unu
150 -200 ml. tavuk suyu
75 ml. üzüm suyu
3 tur rendelenmiş muskat
Karabiber
Tuz
Eşlikçileri; köy ekmeği, karnabahar, brokoli, sucuk dilimleri, kurutulmuş et, kornişon turşu.
YAPILIŞI
Peynirleri ince biçimde rendeleyin ve fırınlanmış 1,5 çorba kaşığı mısır unu ile bir kalıpta karıştırın. Ardından fondü tenceresini ocağa koyun veya varsa fondü kabınızın ısısını ayarlayın. Eğer fondü tencereniz yoksa benmari usulü buharda da eritebilir, veya ocağın en kısık ateşinde sürekli karıştırarak yapılabilir. Fondü tenceresi ısındığında 1 çorba kaşığı tereyağını güzelce eritin. 3 diş sarımsağı hafifçe ezin, 1 dal taze soğanı çok ince olacak biçimde doğrayarak yağa ilave edin. Kekiğini aroması güzel bir tat vereceği için, 1-2 dal kekik de ekleyin. Acı olmasını isterseniz 1 küçük kırmızı biber de ilave edebilirsiniz. Sonra 150 ml. tavuk suyu ve 75 ml de üzüm suyu ekleyin ve peynirlerin eriteceğiniz bu suyu kaynama seviyesine getirin. Fakat kaynatmadan altını kısmanız gerekiyor. Peynirleri eklemeden, önce sarımsak, kırmızı biber ve kekiği isterseniz içinden çıkarabilirsiniz. Peynirleri parça parça ekleyip, homojen bir karışım oluşana kadar, 10 dakika kadar tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak peynirleri eritin. Son aşamada ise 3 tur rende muskat, karabiber ve tuz ekleyin.
Sonrasında ateşi iyice kısın ve fondü servisini ayarlayın. Eşlikçileri ile servis etmeyi unutmayın! Afiyet olsun...