Peş Peşe 3. Dünya Savaşı Açıklamaları: Küresel Gerilim Artıyor

Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayarak İsrail-Hamas savaşıyla zirveye ulaşan küresel gerilim, birçok ülkenin peş peşe 3. Dünya Savaşı uyarıları yapmasına yol açtı.

26.06.2024-16:12 - (Son Güncelleme: 26.06.2024-16:17) Peş Peşe 3. Dünya Savaşı Açıklamaları: Küresel Gerilim Artıyor

Rusya ile Ukrayna arasında üç yıldır devam eden savaş, ABD ve Avrupa'nın Ukrayna'ya desteğini artırmasıyla şiddetlenmeye devam ediyor. 7 Ekim 2023'te Hamas ile İsrail arasında başlayan savaş ise gerilimi daha da artırdı. Dünyanın önde gelen gelişmiş ülkeleri savaşlardaki konumlarını netleştirdikçe, bölgedeki yeni ve daha geniş kapsamlı savaş riski artıyor.

Son günlerde Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkeden peş peşe 3. Dünya Savaşı uyarıları yapılmaya başlandı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in Açıklamaları

Büyük savaşın ilk söylemi, 12 Haziran'da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından dile getirildi. Vucic, İsviçre'de yayımlanan haftalık dergi "Die Weltwoche"ye verdiği röportajda, "Üçüncü dünya savaşından söz edemem ama büyük bir çatışmadan söz ediyorum. Ne kadar uzaktayız? Bundan çok uzakta olmadığımıza inanıyorum. Üç ya da dört aydan fazla değil ve bunun daha önce gerçekleşmesi tehlikesi de var," dedi.

Türkiye'den Hakan Fidan'ın Uyarısı

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk'te yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail'in Gazze'deki saldırıları, Avrupa'da yükselen aşırı sağ ve Orta Doğu'daki gerilimlere dikkat çekerek 3. Dünya Savaşı uyarısında bulundu. Fidan, "Dünya, 3. Dünya Savaşı riskini ciddiye almalı. Biz bunu ciddiye alıyoruz. Bu gerçekten hesabı kitabı yapılmış mesele," ifadelerini kullandı.


Almanya'dan Benzer Açıklamalar

Hakan Fidan'ın açıklamalarının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da benzer uyarılarda bulundu. Baerbock, Ortadoğu'da savaş riskinin her geçen gün arttığını belirterek, "Daha fazla acının yaşanmasını önleyebilecek çözümler bulmak için ortaklarımızla birlikte yorulmadan çalışıyoruz. İstenmeyen bir gerilim ve topyekûn savaş riski her geçen gün artıyor," dedi.

ABD'den Savaş Uyarısı

Sırbistan, Türkiye ve Almanya'dan gelen uyarıların ardından ABD de devreye girdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşın bölgesel bir savaşa dönüşme riski taşıdığını belirterek uyarıda bulundu. Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmede, "Lübnan-İsrail sınırının her iki yakasındaki gerilimi durdurmak için diplomatik çözüme önem veriyoruz. İsrail ile Hizbullah arasındaki bir savaş kolaylıkla bölgesel bir savaşa dönüşebilir," dedi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal