NASA’dan heyecanlandıran Mars gelişmesi. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) açıklamasına göre, Perseverance keşif aracının tespit ettiği bir kaya, milyarlarca yıl önce mikrobik yaşama ev sahipliği yapmış olabileceğine dair güçlü ipuçları taşıyor. "Cheyava Şelalesi" adı verilen bu kaya, Mars'ın geçmişinde su ve yaşam izleri barındıran önemli bulgular içeriyor.
Cheyava Şelalesi adı verildi
AA’da yer alan habere göre; Bilim insanları tarafından Büyük Kanyon'daki bir şelaleden esinlenerek "Cheyava Şelalesi" adı verilen, ok ucu şeklindeki kaya, 1 metre boyunda ve 60 santimetre eninde. Perseverance gezgininin yaptığı analizler, kayanın eski mikrobik yaşama dair izler taşıdığını gösterdi. Bu kaya, milyarlarca yıl önce suyun aktığı ve yaşam formları tarafından oluşturulan kimyasal izler ve yapılar sergileyen bir bölgede bulundu.
Cheyava Şelalesi, gezginin incelediği 22. kaya örneği olarak 21 Temmuz'da keşfedildi. NASA'nın SHERLOC cihazı tarafından yapılan taramalarda, kayanın organik bileşikler içerdiği görüldü. Bu karbon bazlı moleküller, mikrobik yaşamın yapı taşları olarak kabul ediliyor, ancak biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabiliyor. Kaya üzerinde bulunan izler, Dünya'da mikropların fosilleşmiş izlerini taşıyan kayalara benziyor.
Pasadena'daki California Teknoloji Enstitüsü'nden Ken Farley, Cheyava Şelalesi'nin, Perseverance tarafından incelenen en şaşırtıcı, en karmaşık ve potansiyel olarak en önemli kaya olduğunu belirtti. Farley, kayanın organik maddeler içerdiğini ve mikrobik yaşamın enerji kaynağı olabilecek kimyasal reaksiyonları gösteren izler taşıdığını vurguladı. Ancak, kayanın nasıl oluştuğunu ve yakındaki kayaların bu oluşuma ne ölçüde katkıda bulunduğunu tam olarak keşfedemediklerini de ekledi.
Kaya boyunca uzanan büyük beyaz kalsiyum sülfat damarları ile paslı kırmızımsı renk veren mineraller ve leopar desenine benzeyen siyah maddeler de tespit edildi. Bu siyah halelerin hem demir hem de fosfat içerdiği belirlendi. Queensland Üniversitesi'nden astrobiyolog David Flannery, bu noktaların büyük bir sürpriz olduğunu ve Dünya'da bu tür özelliklerin genellikle mikropların fosilleşmiş kalıntılarıyla ilişkilendirildiğini belirtti.
Bilim insanları, kayanın gözlemlenen izlerine dair diğer görüşleri de değerlendiriyor. Milimetre boyutunda olivin kristalleri ile sülfatın, gezegendeki magmanın etkisiyle oluşmuş olabileceği ve biyolojik olmayan süreçlerle leopar desenlerini oluşturmuş olabileceği de ihtimaller arasında. Antik yaşama dair kesin bulgular elde edebilmek için ilave araştırmaların gerekli olduğu ifade ediliyor.