Pedagojik formasyon kalktı mı, kaldırıldı mı, iptal mi edildi? Danıştay'ın aldığı karar ve pedagojik formasyonda son durum

Danıştay tarafından alınan yeni karar sonrasında pedagojik formasyonun kalkıp kalkmadığı merak edilmeye başladı. Birçok kişi pedagojik formasyon kalktı mı? sorusunun cevabını araştırıyor. Işte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

27.06.2022-12:22 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-14:46) Pedagojik formasyon kalktı mı, kaldırıldı mı, iptal mi edildi? Danıştay'ın aldığı karar ve pedagojik formasyonda son durum

Pedagojik formasyon eğitim fakültesinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmesi için aldığı bir eğitim belgesidir. Danıştay tarafından alınan yeni karar sonrasında pedagojik formasyonun kalktığı düşündürmeye başladı. Peki, Pedagojik formasyon kaldırıldı mı? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

Pedagojik formasyon kaldırıldı mı?

Fakültelerinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmesine imkan tanıyan pedagojik formasyon yeni alınan karar ile kaldırıldı. Yüksek Öğretim Kurulunca 27/09/2021 tarihinde yayınlanan yeni karar ile birlikte Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar doğrultusunda YÖK tarafından üniversitelerde verilen Öğretmenlik Pedagojik Formasyon Eğitimi, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin 2021 yılının Ekim ayında almış olduğu Danıştay kararı sonrasında pedagojik formasyonu kaldırıldığı bildirildi.

Pedagojik Formasyon Kaldırıldı Mı

Hala devam eden pedagojik formasyon eğitiminin ve sonraki uygulamalarının alınan son karar doğrultusunda durdurulma kararının hukuki etkisini dayına ortadan kaldırıldı. Yapılan açıklama doğrultusunda, üniversitede senatolarının belirleyeceği kriterler doğrultusunda fiziki alt yapısı uygun olan kişilerin eğitim niteliği göz önünde bulundurularak pedagojik formasyon yapabileceği açıklaması yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak okullardaki yeterlilik ve branş dağılımına göre formasyon eğitimi verileceği söylendi.

Formasyon almak için ne yapılması gerekir?

Formasyon almak isteyen kişiler için bazı kurallar vardır. Formasyon alacak olan kişilerin ilk önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen lisans programlarından birinden mezun olması gerekir. Bununla birlikte formasyon belgesine sahip olmak için üniversiteden mezun olduğunuz akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı ve disiplin geçmişi gibi kriterlere bakılmaktadır. Formasyon almak isteyen kişiler her üniversite için farklı ücretler ödemektedir. Ancak üniversitelerden istenen ücretler genellikle 2000 TL kadardır. Formasyon eğitimi almak isteyen kişiler belgelerini eksiksiz bir şekilde tamamlaması gerekir.

Pedagojik formasyon için istenen belgeler nelerdir?

Formasyon alacak olan kişilerden istenen belgeler şu şekildedir:

Öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi

İki adet vesikalık fotoğraf

Onaylı lisans not durum belgesi

Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi

Formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir.

Üniversiteler farklı belgelerde isteyebilirler.

YORUM YAZ..
Modal