Pazar tezgahındaki peynirlerden uzak durun: Bakteri yuvasına dönüşüyorlar!

Doğal olduğuna inanarak aldığımız peynirlerin aslında çok da güvenilir olmadığı görüldü. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, pazar tezgahında, yol kenarında "taze", "doğal" yazarak satışa sunulan; süt, peynir ve yoğurdun uygun ortamda muhafaza edilmemesi sonucu oluşan bakterilerin, ölüme bile yol açabileceğini ifade etti.

23.01.2024-18:02 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-18:02)

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kenarda satılan, açık alanlarda süt ve süt ürünleri ortamdan kaynaklı oluşabilecek fiziki kirlenmenin yanı sıra mikrobiyolojik tehlikeleri de beraberinde getirebildiğini açıkladı. Bunları tüketirken de oldukça dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yol kenarında satılan süt ürünlerine dikkat!

peynir

Özellikle sağlığa yararlı olduğuna inandığımız; süt, yoğurt, peynir tüketiminde güvenilir gıdanın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Manavoğlu, şöyle konuştu: "Bazen karşımıza halka açık yerlerde, pazarlarda, yol kenarlarında, soğutma sistemi olmayan yerlerde süt ürünlerinin açıkta satıldığını görüyoruz. Bu ürünlerde ilk akla gelecek mikrobiyolojik tehlike. Süt ürünleri bakteri için kaynak. İnsanlarda ve hayvanlarda hastalık yapacak etkiye sahip bakteriler var. Birçok bakterinin süt ürünlerinde varlığını biliyoruz. Ambalajı açık şekilde ortamda bekleyen peynir, süt ürünleri, yoğurttan uzak durmalıyız. Açıkta satılan süt ürünleri ortamdan dolayı fiziksel kirlenmeye maruz kalıyor. Araçların egzozundan kurşun gibi ağır metal bulaşır, toz toprak gibi küçük parçacıklar bulaşabilir. Buradaki en önemli tehlike mikrobiyolojik risk."

Sağlığa zarar verebilir!

Dikkat edilmediği takdirde süt ürünlerinde oluşabilecek bakterilerin sağlığa zararı hakkında açıklama yapan Manavoğlu, "Hayvan memesinden bulaşabilecek fekal mikroorganizmalar olabiliyor. Escherichia coli, salmonella, brusella gibi bakteriler insanlarda hastalık yapacak etkiye sahip. Mide bulantısı, kusma, kanlı ishal, ateşlenme, halsizlik görülebilir. Mikroorganizmaların tehlikeli türlerinin bulaşması insanlarda felce, ölüme yol açabilir" dedi.

Peynirde bulunan bakteriler!

peynir

Peynirde koagulaz pozitif stafilokoklar denilen mikroorganizmanın hastalıklara yol açabildiğini söyleyen Manavoğlu, "Peynir oluşumunda bu bakteri, belli sınırda olmalı. Bu bakteri uygun ortamda muhafaza edilmeyen peynirde çoğaldıkça insan sağlığına zarar verir. Peynirde salmonella, listeria monocytogenes, koagulaz pozitif stafilokoklar bakterileri ciddi anlamda ölüme neden olabilir. Hamilelerin gebeliğini sonlandırabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ambalajlı gıdaları tercih edin!

Süt ve süt ürünlerinin 4 derece de saklanmanın zor olduğunu ve çiğ süt tüketiminde dikkat edilmesi gereken konuları anlatan Manavoğlu, şunları söyledi: "Kapı kapı dolaşan süt satıcılarını, çiğ sütün açıkta satışını görüyoruz. Süt satışında soğuk zincir sağlanmalı. Süt ve süt ürününün 4 derecede korunması zor olur. Bu da mikrobiyolojik riske sebep oluyor. Satın alınan sütün kaynatılma süreci çok önemli. İzlenebilir, ambalajlı gıdanın tüketilmesi gerekiyor. Çiğ sütte de bakteri oluşumu insan sağlığına zarar verir."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal