Patoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Hastalık bilimi anlamına gelen Patoloji bir tıp dalıdır. Peki, Patoloji hangi hastalıklara bakar? Patoloji branşları nelerdir? Detaylar haberimizde…

29.01.2020-16:04 - (Son Güncelleme: 29.01.2020-16:04)

İnsan vücudunda organ, doku ve hücrelerin kendilerine özgü görünüşleri vardır. Makroskopik (gözle) ve mikroskopik (mikroskopla) bakılarak bu görüntü özellikleri tespit edilmiştir. Hastalık durumunda hücre, doku ve organlarda hastalığın tipine göre birçok değişiklikler olmaktadır. Patoloji uzmanları hastalık nedeniyle oluşan değişiklikleri özel bazı teknik ve araçlarla inceleyerek hastalıklara tanı koyarlar.

PATOLOJİ BRANŞLARI NELERDİR? PATOLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

Genel patoloji: Normal hücre yapısının bozulmasıyla tüm hücre ve dokularda meydana gelen değişiklikleri inceler. İltihap, tümör, kanserin bulunduğu organ dışına yayılması gibi konular ile ilgilenir.

Özel patoloji (Sistem Patolojisi): Sistemleri ve o sistemleri oluşturan organların hastalıklarını inceler. Akciğer patolojisi, nöropatoloji (beyin ve sinir hastalıklarını inceler), jinekopatoloji (rahim ağzı, rahim ve yumurtalık hastalıklarını inceler), dermatopatoloji (deri hastalıklarını inceler) gibi alt başlıklara ayrılabilir

Patoloji, her türlü hastalığa kesin tanı koyulması için gerekli incelemeleri yapan bölümdür. Bunun dışındaki çalışma alanları;

  • Hastalıkların hayvanlarda araştırılması ve tedavi yöntemlerinin denenmesi
  • Otopsi incelemesi
  • Hastadan alınan biyokimyasal, mikrobiyolojik örneklerle klinik ve patolojik araştırmaların birlikte yapılması
  • Genetik incelemelerin yapılması

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal