Patatesi neredeyse yaptığımız bütün tariflerde kullanabiliyoruz. Oldukça pratik bir şekilde pişen ve çeşitleri bol olan bu besinden garitür yapmak fazlasıyla kolay.
PATATES SALATASI
Malzemeler
Hazırlanışı
Patates salatasını yapmak için ilk olarak tencereye 1-2 litre su ekleyip kaynaması için ocağa koyun. Sonra kaynayan suyun içine 5-6 adet patatesi koyun ve 15-20 dakika haşlanması için bekleyin. Ardından tencereyi ocaktan alıp suyunu süzün ve patateslerin soğuması için başka bir kaba alın. Soğuyan patateslerin kabuğunu soyduktan sonra küp küp doğrayın ve kaba alın.5 dal taze soğan ve yarım demet maydanozu ince ince doğrayın ve patateslere ekleyin. Bu noktada kıvırcık, salatalık ve biber gibi yeşilliklerle de salatanızı çeşitlendirebilirsiniz. Ana malzemelerin ardından 1 adet limon suyu ve 1/3 çay bardağı zeytinyağını ekleyin.
Son olarak salataya 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyerek lezzetlendirin. Farklı baharat tercih edenler pul biber, sumak da kullanabilirler.
PATATES PÜRESİ
Malzemeler
Hazırlanışı
Patates püresi için öncelikle patatesleri haşlamanız gerekir. Tencereye aldığınız 1-2 litre suyu ocağa koyun ve kaynaması için bir süre bekleyin. Ardından 5-6 adet patatesi haşlanmaları için tencereye koyun. Haşlanan patatesleri soğuması için bir kenara alın ve soğuduktan sonra kabuklarını soyun. Daha sonra patatesleri doğrayın ve bir ezici yardımı ile ezin. Pürüzsüz bir kıvam kazandığında içine 2 kaşık tereyağı ekleyin ve 1 su bardağı sütü yavaş yavaş püreye dökün. Bu noktada sütü yavaş eklemek kıvamını kontrol etmek için kolaylık sağlar. Daha sonra 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyerek pürenizin lezzetini artırın. Son olarak elde ettiğiniz pürüzsüz kıvamdaki püreyi servis tabağına alarak servis edebilirsiniz.
PATATES KÖFTESİ
Malzemeler
Hazırlanışı
Patates köftesini hazırlamaya başlamak için ilk önce 3-4 adet patatesi haşlayın. Haşladığınız patatesler biraz soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve onları pürüzsüz bir hale getirene kadar ezin. Püre kıvamındaki bu patateslere ince ince kıydığınız yarım demet maydanozu ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi de koyduktan sonra 1 adet yumurtayı karışıma ekleyin. Ardından 1 su bardağı unu da katın. Hafif yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamurunuzu buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Ardından yuvarlak köfte şekiller verin. Şekil verdiğiniz köfteleri galeta ununa bulayın. Kızartmak için tavaya 1 su bardağı yağı dökün. Yağ kızdığında kızartma işlemine başlayın. Köfteleri iyice kızarttıktan sonra servis tabağına alabilirsiniz. Afiyet olsun.