İyi bir pastırma nasıl yapılır, evde pastırma nasıl yapılır, pastırma yapımı aşamaları detaylar haberimizde...
Pastırma büyük baş hayvanların pastırma yapmaya müsait uygun olan yerlerinden alınan etlerin tuzlanması, yıkanması, baskılanması, kurutulması ve çemenlenmesiyle elde edilen salamura et ürünüdür.
7'den 70'e et seven her bireyin favorisidir pastırma. Çemeni ve mükemmel lezzette olan eti ile ramazan sofralarının da vezgeçilmezi haline gelmiştir.
İYİ BİR PASTIRMA NASIL YAPILIR?
Pastırma yapmak için öncelikle etler büyük parçalar halinde kesilir ve kemiklerinden sıyrılır. Pastırmanın ekemik ve etlerinden ayrılamsı ilmesine 'söküm' adı verilir.
Bundan sonra açım adı verilen aşamaya geçilir. Etlerin içinde yer alan lenf yumruları, sinirler, damarlar ve fazlalık yağların ayrılması işlemine 'açım' denir.
Tamamen temizlenmiş olan etler şekil verilerek dikdörtgen haline getirilir.
PASTIRMA YAPIMI AŞAMALARI
Pastırmanın yüzeyinde bıçakla açılan kesiklere tuz iyice yedirilir. Sonrasında etler kesikler üst üste gelecek şekilde konulur.
Tuzlama işlemi yapılmış olan etler ortalama 24 - 36 saat bekletilir. Bekleme süresi dolduktan sonra en üstteki etler bıçak kesikleri alta gelecek şekilde tekrar dizilir ve yaklaşık 12 - 24 saat bekletilir.
Tuzlama işlemi bitmiş olan etler makinelerde yıkanır. Kurutma işlemini gerçekleştirebilmek için özel klimalı odalar ya da doğal ortamlar tercih edilebilir.
Kurutma işleminin ardından etler baskılama makinelerinde baskılanır ve tekrar kurutma işlemi uygulanır. Doğal koşullarda kurutma süresi 10 - 30 gün arasında değişkenlik gösterir. İkinci defa kurutulmuş olan etler tekrar baskılama makinasına alınır.
Bütün bu uygulanan aşamaların ardından etlerin çemenlenmesi yapılır. Etler hazırlanan çemen teknesine konulur ve yaklaşık 12 - 36 saat bekletilir. Çemenleme işlemi bittikten sonra etler kurutma askılarına alınır.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.