Parkinson hastalığı nedir, neden olur? Parkinson hastalığının belirtileri ve tedavisi

Günümüzde yaygın hastalıklardan birisi olan Parkinson hastalığı merak edildi. Genellikle hastalığın başlangıcından yaklaşık 10 yıl sonra teşhisi konulan Parkinson hastalığının belirtilerine dikkat etmek ve önlemler almak oldukça önemlidir. Peki Parkinson hastalığı nedir, neden olur? Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

13.04.2022-02:54 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-02:54) Parkinson hastalığı nedir, neden olur? Parkinson hastalığının belirtileri ve tedavisi

Günümüzde yaygın hastalıklardan birisi olan Parkinson hastalığı merak edildi. Genellikle hastalığın başlangıcından yaklaşık 10 yıl sonra teşhisi konulan Parkinson hastalığının belirtilerine dikkat etmek ve önlemler almak hayati önem taşımaktadır. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Nöroşirürji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Karkucak, son yıllarda beyin cerrahisindeki ilerleme sonucu uygulanır hale gelen derin beyin stimülasyonu işlemi sayesinde Parkinson hastalığında görülen hareket bozukluğu titreme, yavaş yürüme, yürüyememe gibi şikayetleri geriletebildiklerini açıkladı. Parkinson hastalığının artık tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Karkucak, Parkinsonun genellikle 60 yaş üzeri kişilerde görüldüğünü ama son zamanlarda gençlerde de karşılaştıklarını belirtti. Parkinson hastalığının genellikle hareket bozukluğu ile kendini belli ettiğini söyleyen Karakucak, yaşanan hareket bozukluğunun medikal tedaviler ve ilaçlar sayesinde kontrol altına alınabildiğini söyledi. Opr. Dr. Ahmet Karakucak hastalığın ilerlediği ve ilaçların etkisiz kaldığı dönemde ise hastaya göre nöromodulasyon merkezinde planlama yapılıp, hareket bozukluğu merkezinde planlaması yapılıp cerrahi tedavilere karar verildiğini açıkladı.

Parkinson hastalığı nedir, belirtileri nelerdir

Parkinson hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

İnsan beyninde dopamin üreten hücrelerin çok yoğun olduğu substabsiya nigra isimli bölgeler vardır. Bu bölgelerde üretilen ve bir çeşit kimyasal madde olan dopamin, kişinin hareketlerini kontrol etmesine olanak tanıyan striyatum adlı beyin bölgeleri arasındaki iletişimi sağlar. Dopamin hücreleri yüksek miktarda azaldığında dopamin üretimi yetersiz kalarak Parkinson hastalığına yol açar. Dopaminin yetersiz kaldığı durumlarda kişilerde ritmik olmayan, uyumsuz, titrek ve akıcı olmayan hareketler ortaya çıkar. Ailesinde Parkinson hastalığı öyküsü olan kişilerde bu hastalığın görülme olasılığı diğer kişilere göre daha çoktur.

Parkinson hastalığı nasıl tedavi edilir?

Beyinde yaşayan hücre kaybıyla oluşan Parkinson hastalığı tedavilere yanıt veren bir tür hastalıktır. Parkinson hastalığı yavaş seyrederek ilerlediği için hastaların sürekli kontrol altında olması gerekmektedir. Yaşam kalitesini zamanla düşüren Parkinson hastalığının belirtileri görülür görülmez bir nöroloji uzmanına görünmek gerekmektedir. Erken tanı hastalığın ilerleyişini yavaşlatırken hastanın hayat kalitesini arttırır. Hastalığın evrelerine göre uzman hekimler tarafından birçok farklı tedavi yöntemi kullanılmaktadır. İlk önce hastanın kimseye bağımlı olmadan hayatını ilerletmesi hedeflenir. Dopamin üreten hücrelerin kaybı ile gelişen dopaminerjik sinir sinyallerinde ki azalmanın ilaç ile dengelenmesi sağlanırken son zamanlarda bazı hastalarda uygulanabilen eyin pili olarak bilinen derin beyin stimülasyonu ile hastalığın tipik belirtileri düzelmekte ve yaşam kalitesi artırılmaktadır. Ayrıca Parkinson hastalarına ilaç tedavilerine ek olarak beden egzersizleri de yarar sağlamaktadır. Egzersizler hastaya kendini iyi hissettirirken kas sertliği ve hareket yavaşlığı üzerine de olumlu etkiler etmektedir. Özellikle erken tanı konan Parkinson hastaları hareketleri kısıtlanmadığı için daha rahat egzersiz yapabilmektedir. Yapılan egzersizler kişinin yaşam kalitesini arttırırken daha aktif bir yaşam sürebilmesi için de cesaretlendirir. Fizyoterapistler tarafından hastalığın evrelerine ve hastanın durumuna göre verilen egzersizler yürüyüş, düğme ilikleyip açma, mimik hareketleri, yataktan kalkma ve yatma, giyinme, konuşma bozukluğunun düzeltilmesine yönelik ses, nefes, çene dudak ve egzersizleri gibi pek çok hareketten oluşmaktadır. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal