Parkinson hastalığı kronik ve ilerleyici bir hareket bozukluğudur. Dopamin eksikliği ilerledikçe Parkinson hastalığı da ilerleyerek kişinin hareketlerini kontrol edememesine yol açar. Peki, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı nasıl tedavi edilir?
Dopamin eksiliğine bağlı beyin hastalığına Parkinson genelde 40 yaşından sonra görülmektedir. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla daha yüksektir. Ailesinde Parkinson hastalığı hikayesi olanların hastalığa yakalanma ihtimali çok daha yüksektir.
- Ellerin, kolların, bacakların, çenenin ve yüzün titremesi
- Bradikinezi (hareket yavaşlığı)
- Bacaklarda ve gövdede rijitlik veya sertlik
- Postürel istikrarsızlık veya denge bozulması
Titreme: Titreme ya da sarsılma, genellikle uzuvda, çoğunlukla eliniz ya da parmaklarınızla başlar. Parkinson hastalığının bir özelliği, dinlenme durumunda da elinizin titremesidir.
Hareketlerde yavaşlama (bradikinezi): Zamanla, Parkinson hastalığı, basit görevleri zor ve zaman alan bir hale getirerek hareketinizi yavaşlamasına ve kısıtlanmasına neden olabilir. Yürürken adımlarınız kısalabilir veya merdivenden çıkmanız zor olabilir.
Kas sertleşmesi: Kas sertleşmesi vücudunuzun herhangi bir yerinde olabilir. Kas sertleşmesi hareket aralığınızı sınırlayabilir ve ağrıya neden olabilir.
Duruş ve denge problemleri: Duruş bozulabilir veya Parkinson hastalığının bir sonucu olarak denge sorunları olabilir.
Otomatik hareket kaybı: Parkinson hastalığında, yürürken sallanma, gülümseme veya kollarınızı sallama gibi bilinçdışı hareketleri gerçekleştirme beceriniz azalabilir.
Konuşma değişiklikleri: Parkinson hastalığının bir sonucu olarak konuşma problemleri yaşayabilirsiniz. Konuşma esnasında yavaş ya da hızlı konuşabilir veya tereddüt ederek duraklayabilirsiniz.
Yazı değişiklikleri: Yazmak zorlaşabilir ve yazılarınız küçük görünebilir.
Düşünme güçlükleri: Parkinson hastalığının ilerleyen aşamalarında genellikle ortaya çıkan bilişsel sorunlar (demans) ve düşünme güçlüğü yaşayabilirsiniz.
Depresyon ve duygusal değişiklikler: Parkinson hastalığı olan insanlar depresyon yaşayabilir. Depresyon tedavisi görmek, Parkinson hastalığında diğer zorluklarının üstesinden gelmeyi kolaylaştırabilir. Korku, endişe veya motivasyon kaybı gibi başka duygusal sorunlar da yaşayabilirsiniz.
Yutma sorunları: Durumunuz ilerledikçe yutma güçlüğü yaşayabilirsiniz. Yuttuğu yutma yavaşladığı için tükürük ağzınızda birikebilir ve salya sorununa yol açabilir.
Uyku sorunları ve uyku bozuklukları: Parkinson hastalığı olan insanlar genellikle gece boyunca sık uyanmak veya gün boyunca uykuya dalmak gibi uyku sorunları yaşayabilir.
Mesane problemleri: Parkinson hastalığı, idrarınızı kontrol edememe veya idrar yapma konusunda zorluk çekme gibi mesane problemlerine neden olabilir.
Kabızlık: Parkinson hastalığı sindirim sistemini yavaşlattığı için kabızlığa neden olur.
Parkinson hastalığının net bir tedavisi bulunmamaktadır. Kullanılan sınırlı sayıdaki ilaçlar ile semptomların kontrol altına alınması hedeflenir. Akıllı egzersiz uygulamaları, denge egzersizleri ve yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilmektedir. Konuşma bozukluğu gelişen hastalarda konuşma ve dil terapistlerinin de faydası olabilmektedir.