Paris İklim Anlaşması TBMM'de Kabul Edildi

İklim krizinin önüne geçilmesi için ülkeler önlem almaya başladı. Bu kapsamda Fransa'nın başkenti Paris'te kabul edilen Paris İklim Anlaşması, bugün itibariyle TBMM'nin onayından geçti.

07.10.2021-09:38 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-10:05) Paris İklim Anlaşması TBMM'de Kabul Edildi

Dünya, küresel bir soruna dönüşen iklim krizi karşısında önlemler almaya başladı. Bunun sonucu olarak 195 ülke ve Avrupa Birliği üye ülkeleri çözüm olarak Fransa'nın başkenti Paris’te 5 Ekim 2015 tarihinde Paris İklim Anlaşmasını kabul ettiler. Amacı ise 2050 yılına kadar karbon emisyonunu sıfıra indirmek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Paris İklim Anlaşması'nın ekim ayında onaylanacağını dile getirmişti. Bugün itibari ile TBMM'nin onayına sunulan Paris İklim Anlaşması Genel Kurulda onaylandı. TBMM’nin onayına sunulan Paris İklim Anlaşması kapsamında Genel Kurulda teklifin maddeleri üzerinden konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, anlaşma ile ilgili şu ifadelerde bulundu: 

‘’Bunun nedeni, sözleşmenin temel ilkesiyle bağdaşmayan, yükümlülükler arasında adaletsizliklere yol açan kararlara karşı ortaya koyduğumuz tepkidir. Tarih boyunca dünyayı en az kirleten ülkelerden Türkiye, dünyayı en fazla kirleten ve buna karşın en fazla sorumluluğu almaktan geri duran ülkelerle aynı kategoride yer almak istememiştir. İkinci bir konu ise Paris Anlaşması'nı onaylayan ve güçlü iddialarla, taahhütlerle dünyaya meydan okuyan gelişmiş ülkelerin katettiği ya da katetmediği mesafedir. Yakın zamanda açıklanan bir istatistiğe göre bugün karbon emisyonlarının yüzde 68'inden sadece 10 ülke sorumludur. Bu demek oluyor ki sadece 10 gelişmiş ülke üzerine düşeni yerine getirse meselenin büyük bir kısmı çözülmüş olacaktır ancak bugün ortaya konulan iklim senaryolarının hiçbirinde mevcut taahhütler somut adımlarla hayata geçmediği sürece Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşması mümkün görünmemektedir. Türkiye'nin bugün Paris Anlaşması'nı onaylama yönünde aldığı bu karar, tüm bu adaletsizliğin ortadan kalktığı anlamını da taşımamaktadır elbette. Bu karar, ülkemizin bugüne kadar yürüttüğü diplomasi trafiğinin, başarılı müzakerelerin bir sonucu olarak Türkiye'nin daha adil, sağlıklı, temiz ve yaşanabilir bir dünya için sürdürdüğü küresel iklim değişikliği tartışmalarını başka bir platforma taşıyacaktır.’’ 


TBMM’DE KABUL EDİLDİ BM MEMNUNİYET MESAJI VERDİ 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ‘’Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz.’’ İfadesini kullandı. Ayrıca Stephane Dujarric, G20 ülkelerinin iklim krizi konusunda başı çekmeleri gerektiğini aktardı.

YORUM YAZ..
Modal