Paris Barış Konferansı, yenilen devletlerle imzalanacak olan barış anlaşmalarının taslağının hazırlanması için gerçekleştirilmiş olan bir görüşmedir. Tam 32 devletin katılımı ile yapılmıştır. Bunların içinde Japonya, İtalya, Fransa, İngiltere ve ABD yer almaktaydı. Toplanış amaçları şöyledir;
Paris Barış Konferansında Hangi Kararlar Alındı?
Paris Barış Konferansı ve önemi nedir: Paris Barış konferansı ile birçok önemli kararın altına imza atıldı. Buna göre savaştan mağlubiyetle çıkmış olan devletlerle yapılacak olan anlaşmalar belirlendi. Aynı zamanda Milletler cemiyetinin kurulması da kararlaştırıldı. Bu konferansa Ermeni temsilciler de katılmıştı. Onların temel isteği ise Osmanlı topraklarından pay alabilmekteydi. Buna dair Avrupalılar hiçbir şekilde itirazda bulunmadılar. Çünkü onlar da Osmanlının tam olarak parçalanmasını ve Anadolu'nun kendi aralarında pay edilmesini istiyorlardı. Konferansta en dikkat çekici olay ise İtalya'nın İtilaf devletlerinden uzaklaşmaya başlamasıydı. Çünkü daha önce kendisine vaat edilmiş olan İzmir ve çevresi, Yunanistan'a bırakıldı. Bu durum İtalya'nın hiçbir şekilde hoşuna gitmedi. Hatta Osmanlı ve yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti bundan faydalandı. İtalya, Anadolu işgallerine çok gönülsüz bir biçimde dahil oldu. Tek kurşun atmadan da çekildi.
Paris Barış Konferansının Osmanlı Devleti’ne Olan Etkileri Nelerdir?
Paris Barış Konferansı ve önemi nedir: Bu konferansın Osmanlı Devleti açısından önemi son derece fazladır. Normal şartlar altında Osmanlı ile yapılacak olan barış anlaşmasının da burada görüşülmesi gerekmekteydi. Fakat Avrupalı devletler, bu işi sonraya bıraktılar. Çünkü aralarında görüş ayrılıkları vardı. Bu yüzden 1920 yılında özel bir gündem ile San Remo konferansı toplandı. Sevr olarak bilinen ve Türk Milletinin ölüm fermanı olan anlaşmaya sonradan karar verildi. Türk milli mücadelesinin başarılı olmasından dolayı, burada alınmış olan kararların etkisi söz konusu olmadı. Özellikle İtalya'nın bloktan kopması, Osmanlı için çok büyük bir avantaj haline geldi.