Pankreas iltihabının belirtileri ve tedavi yöntemi nedir?

Pankreas organı karın boşluğunun arka kısmında yer alır ve sindirim sisteminin organlarından biridir. Vücuttaki işlevi nedeniyle bez olarak da adlandırılır. Pankreasın en önemli görevi nedir ?Pankereas iltihaplanması nasıl anlaşılır? Tedavisi var mı? İşte merak edilen soruların cevapları...

27.01.2021-17:14 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-16:31)

Pankereas son dönemlerde sık karışılaşılan rahatsızlıklardan biri. Sindirim sistemi organlarından biri olan pankereasde iltihaplanma durumu olması hayati teyhlike oluşturan durumlardan biridir. Peki pankereas iltihaplanması belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir. İşte detaylar... 

Pankreatit nedir?

Pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreasın vücutta sindirim enzimleri ve insülin üretimi gibi önemli işlevleri vardır. Pankreatit, pankreas enzimleri pankreas dokusunu tahrip ettiğinde ve iltihaplanmaya neden olduğunda ortaya çıkar. Akut ve kronik pankreatit iki farklı hastalıktır. Akut pankreatit, semptomların aniden ortaya çıktığı aktif bir pankreatit formudur. Kişi, mide bulantısı ve kusmanın yanı sıra şiddetli mide ağrısı yaşayabilir. Basit bir kan testi, yüksek seviyelerde pankreatin tespit edebilir. Kronik pankreatit, akut inflamatuar bir süreçten ziyade pankreasta tekrarlanan hasarın neden olabileceği kalıcı bir hastalıktır. 

Pankreatit neden olur?

Her iki tür için de altta yatan nedenler farklıdır. Pankreatitin pek çok muhtemel sebebi vardır. En sık karşılaşılan sebeplerden biri pankreasta ve pankreas kanalında iltihaba neden olabilen safra kesesi taşlarıdır. Kronik pankreatitin yaygın nedenleri aşırı alkol kullanımı, obezite ve genetik bozukluklardır. Organın kendi içerisindeki anormallikler ve otoimmun yanıtlar da risk unsurlarıdır. Her iki tip pankreatitin diğer nedenleri arasında şunlar olabilir: Bazı ilaçlara reaksiyonlar, enfeksiyonlardan kaynaklanan komplikasyonlar, ameliyattan kaynaklanan komplikasyonlar, pankreas kanseri, yaralanma, pankreas divisumu.

Pankreatit semptomları nelerdir?

Ağrı, akut ve kronik pankreatit için diğer bir ayırt edici faktör olabilir. Akut pankreatit genelde geçicidir ve kişi genelde birkaç gün içerisinde bütünüyle iyileşir. Öte yandan kronik pankreatit kaynaklı ağrı aylarca geçip defalarca baş gösterebilir. Akut pankreatit, kronik pankreatit için bir risk faktörü olabilir.

Pankreatitin yaygın semptomları arasında yemekten sonra kötüleşen ağrı,mide bulantısı veya kusma, yorgunluk, aşırı susuzluk, ten renginde değişiklikler, nedensiz kilogram kaybı, yetersiz beslenme de sıralanabilir. Pankreatit ayrıca diyabetin yönetilmesini zorlaştırabilir.

 Pankreatit tedavisi mümkün mü?

Ağrıyı kontrol altına almak, hem akut hem de kronik pankreatit tedavisinde önemlidir. Her iki pankreatit türü için tedavi, dehidrasyonu önleyen ve kişi yemek yiyemiyor ya da yutamıyorsa beslenme sağlamayı başaran intravenöz sıvıları içerebilir. Doktorunuz antibiyotik ya da başka ilaçlar kullanmanızı isteyebilir. Eğer safra kesesi taşı var ise ameliyat olunması gerekecektir. Bütüncül tıp hekimleri olarak bizler biorezonans, ozon, akupunktur gibi yöntemler ile iltihabı gidermeye ve ağrıyı kontrol altına almaya çalışırken bir taraftan da altta yatan nedene bağlı şekilde bir tedavi yaklaşımı öneririz. Altta yatan nedenin tespiti ayrıntılı bir taramayı gerektirebilir. Öte yandan kronik pankreatitten kaynaklanan iltihaplanma ve hasar modern tıpta geri döndürülemez olarak nitelendirilir; bu noktadan hareketle pankreas fonksiyonlarını destekleyici bir tedavi sözleşmesi uygulamaya yöneliriz. Ayrıca vitamin ve mineral takviyeleri ile destekleriz. Eğer pankreasta tıkanıklık, taş gibi mekanik bir problem var ise cerrahi müdahale gerekebilir. Doğru tedavi ile pankreatit hastalarının yaşam kalite ve konforlarını koruyabilmeleri mümkündür. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal