Pandemiden Türkiye'nin Çıkış Haritası

Pandemi, küresel ekonomiyi, sektör sektör nasıl etkiledi? Dolar mı, Euro mu?, Borsa mı? Altın mı? Türkiye'nin pandemiden çıkış haritasını, sizler için masaya yatırdık.

01.10.2020-09:53 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-10:45) Pandemiden Türkiye'nin Çıkış Haritası

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Kovid-19 pandemiye dönüştükten sonra, ekonomiyi teslim aldı. İş yapış şekilleri değişmeye başladı.

Ekonominin çarklarındaki yavaşlama ve belirsizlik küresel ekonomide daralmaya neden oldu.

Ve para güçlü borsalardan, güvenli limanlara doğru bir kaçış başlattı.

OECD ÜLKELERİN BÜYÜME ORANLARINI AŞAĞI ÇEKTİ

Ekonomi ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) ülkelerin büyüme tahminlerini aşağı çekti.

Tıpkı virüs gibi Çin'den başlayan, büyüme tahminlerinin geriye çekilmesi durumu, küresel bir duruma dönüştü. Ülkelerin uluslararası kredi notları aşağı çekildi.

Küresel ekonomide, reel ekonomi/ imalat sanayi yavaşlarken, tüketim alışkanlıkları da talep de değişti. Hizmetler endeksi gerilerken, işsizlik görülmemiş oranlarda arttı. Gelişmelerin getirdiği olumsuz psikoloji ile piyasalarda güven arayışı başladı.

SEYAHAT KISITI, PETROLÜ VE TURİZMİ VURDU!

Ülkelerin seyahat yasağı ile turizm sektörü adeta dururken, petrol fiyatları tarihi düzeyde düşüşler yaşadı.

BASILAN PARA MİKTARI, KÜRESEL HİPERENFLASYON GETİREBİLİR!

Başta ABD ve AB merkez bankları olmak üzere pekçok ülkede faiz indirimine gidildi. Karşılıksız paralar basıldı. Ve teşvik adı altında dünyadaki 87 trilyon dolarlık GSYH'nin yarısı kadar, 44 trilyon dolar piyasaya girdi.

Bu durumun, kısa, orta vadede dünyada bir hiperenflasyona dönüşmesi muhtemel.

TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ

Değişen tüketim alışkanlıkları ilk etapta kendini gıdada gösterdi. İnsanlar, daha uzun raf ömürlü, konserveler, bakliyat ve makarnalar stokladı. Yine buna bağlı stokçuluk başladı.

Seyahat kısıtının farklı bir etkisi ile tedarik zincirleri bozuldu. Ülkelerin ithalatı ile ihracatları da düştü.

HİSSE SENETLERİNDEN GÜVENLİ LİMANLARA KAÇIŞ YAŞANDI

Kovid-19'a karşı, Dünya Sağlık Örgütü'nün, etkisini onayladığı bir aşı geliştirilemeyince, pandeminin ne zaman biteceğine yönelik belirsizlikle birlikte, kötümserlik senaryoları çoğaldı.

Bu durum, küresel çapta hisse senetlerine satış baskısı olarak yansırken, sadece savaş zamanlarında, sığınılan liman anımsandı.
Altın!
Çin, Hindistan, ABD gibi ülkelerin olduğu bir ligde, 583 tonluk altın rezervi ile dünya 12. Türkiye'de bu durum önceden satın alınmıştı.

Ekonomistler, pandeminin ekonomi üzerinde, 1 yıl daha etkisinin süreceği bilgisini satın alarak, yeni iş yapış yöntemlerini araştırırken, tarım ve teknolojiye odaklı değişimin hızlandığı bir süreçten geçiyoruz.

TÜRKİYE'NİN YENİ EKONOMİYE ENTEGRASYONU

Türkiye'de, Atatürk Havalimanında, kurduğu ekosistemde, 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan teknoloji şirmeklerini buluşturan Özel İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile yüksek katma değerli ihracatını 5 kat artırmayı hedefliyor. 

Yeni tesis edilen ekosistemdeki, teknoloji ihracatçılarına, kirada, vergide, istihdamda avantajlar tanındı. 3 yıllık Orta Vadeli Programda, yine bu alana yeni teşviklerin getirilmesi gündemde.

750 MİLYONLUK MELEK YATIRIMCI

750 milyonluk bir fon şirketi, sessiz, sedasız Türkiye'de, teknoloji fikri olan ama bütçesi olmayan projeleri desteklemek üzere, melek yatırımcı olarak, kendini konumladı.

TURİZM VE TARIMDA PATLAMA BEKLENİYOR

Yine ertelenmiş taleple, 2021 yılında turizmde patlama bekleniyor.

4 milyon hektarlık ekili olmayan arazilerde yeniden üretime dönülmesi için teşvip paketleri ve destekler çalışılırken, Hazine'ye ait arazilerin de ziraata açılması yaklaşımı Türkiye'nin 3 yıllık ekonomi haritasında benimsendi.

Zonguldak yakınlarında bulunan doğalgazın 2022'den itibaren devreye alınmasıyla birlikte, enerji maliyetlerinin düşmesi ve Türkiye'nin ihracatta rekabet avantajı nı arttırması bekleniyor.

Oyun kuralları değişirken, Türkiye'nin de bu yapıya entegre olmak için tüm sektörleri uyandırdığını görüyoruz.

YORUM YAZ..
Modal