Kvas ya da kvass olarak anılan bu içeceğin kökeninin eski doğu Slav dilinde "maya" olarak tanınıyor. Tam da adını aldığı maya gibi, bu içecek ilginç bir mayalanma işleminden geçtikten sonra bardaklara doluyor. "İlginç" bir mayalama yöntemi dedik çünkü kvas, ekmek ile mayalanıyor. Bu nedenle "ekmek içeceği" olarak da anılıyor.
Farklı sebze ve meyvelerle hazırlanabilen kvas, özellikle pancar, havuç, şeftali, limon, kuru üzüm gibi malzemelerle hazırlanıyor. Size de içlerinden damak tadınıza en uygun olanı seçmek düşüyor.
PANCAR KVASS İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 adet kırmızı pancar
- 50 ml. peynir altı suyu ya da yoğurt suyu
- 4 yemek kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak
- Temiz içme suyu (Kavanozun ağzına dek gelecek şekilde)
- Cam kavanoz (1 litrelik)
PANCAR KVASS NASIL YAPILIR?
- Pancarları güzelce yıkayıp kabuklarını soyun. Küp küp olacak şekilde güzelce doğrayın.
- Sarımsakların da kabuklarını soyun ve yıkayın.
- Doğradığınız ve sarımsakları cam kavanoza aktarın.
- Üzerlerine peynir altı suyu ya da yoğurt suyunu ekleyin.
- Son olarak tuz ve suyu karıştırıp onu da kavanoza aktarın ve bir kez güzelce karıştırın.
- Kavanozun ağzını tülbentle bağlayıp serin ve güneş ışığını doğrudan almayan karanlık bir yerde 24 saat bekletin. Üzerinde köpüklenmeler oluyorsa doğru yoldasınız demektir.
- Toplamda 5 gün bu şekilde beklettikten sonra içeceğinizi süzüp içinden pancar ve diğer parçaları ayırın. Elde ettiğiniz sıvıyı cam bir kavanoz ya da sürahiye alıp buzdolabına aktarın.
- Buzdolabında en az 10 saat beklettikten sonra dilediğiniz zaman içebilirsiniz. Afiyet olsun.