Pelte tatlısına benzeyen, oldukça kolya yapılan bu tatlıyı yiyenler çok sevecek! Oldukça lezzetli olan palute tatlısını siz de muhakkak deneyin... İşte enfes palute tarifi...
MALZEMELER
500 gram üzüm (siyah veya beyaz üzüm)
İki buçuk çorba kaşığı nişasta
Bir buçuk kahve fincanı soğuk su
6 çorba kaşığı toz şeker
1'er kahve fincanı gülsuyu ve pudra şekeri
YAPILIŞI
Önce üzümleri tane tane ayırın. Ardından mutfak için özel olarak ayırdığınız bir tülbent yardımıyla suyunu sıkın ve tencereye koyun. Başka bir kapta nişastayı suya koyun ve biraz açın, toz şekerle beraber tencereye ilave edin. Orta ısıda açtığınız ocakta sürekli biçimde karıştırarak, koyulaşana kadar pişirmeye devam edin. Hazırladığınız bu koyu kıvamlı tatlıyı, dikdörtgen bir tabağa aktarın ve soğuması için kenara koyun. Tatlıyı üçgen biçimde kesin. Sonra gülsuyu ve pudra şekeri serperek, servis edin. (Dilerseniz bireysel kaselere de pay edebilirsiniz.)
Not: Pelteye benzeyen fakat ismi Farsça’dan gelen ‘palute’, özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda yapılan bir tatlıdır.