Paleografya biliminin ne olduğu merak ediliyor. Paleografi bilimi nedir, neyi inceler, ne anlama gelmektedir sorusunun yanıtı araştırılıyor. Yunanca 'palaios graphe' anlamına gelen Paleografya nedir?
PALEOGRAFYA NEDİR?
Paleografya, eski yazı manasına gelmektedir. Toplumların dil hafızasının araştırılmasına yönelik çalışmalara verilen isim olan Paleografya geçmiş dönemlerde kullanılmış alfabeleri ve yapılarının inceler. Bu şekilde geçmişte yaşanan ve yazıya dökülmüş tarihi olayların aydınlatılmasına katkı sağlar.
PALEOGRAFYA NEYİ İNCELER?
Eski toplumları anlayabilmek için toplumların dilini öğrenmek ve tek başına tarihini araştırmak yeterli olmaz. Kullanılan yazının da bilinmesi gerekir. İşte paleografya bilimi de eski toplumların kullanmış oldukları yazıları inceler.
PALEOGRAFYA'NIN ÖNEMİ NEDİR?
Paleografya bilimi tarih boyunca varlığını korumayı başarı ile sürdürmüştür. Eski yazıtlar, madenler, eski taşlar üzerinde yazan her türlü kültürel mana taşıyan değerin anlaşılmasını sağlamıştır.
Bu bilim sayesinde geçmiş tarihte yaşayan insanların bir taş bir kaya üzerine yazdıkları alfabeler, çizdikleri imgeler ne anlama geliyor öğrenebiliyoruz. Bu anlamda paleografya tarihsel önem taşıması ve geçmişe yönelik bir ışık olması bakımından çok önemli bir bilimdir.
Geniş perspektiften baktığımızda Sümerlerin yazıyı icat etmesinden itibaren paleografik incelemeler yapılabilmekte, bu incelemeler akademik ve tarihi metinler için kaynak olarak kullanılabilmektedir.
Tarihi belgeler bu bilim sayesinde okunur ve gelecek kuşaklar için deşifre edilir. Yazılar, o dönemin sosyolojik yapısı ve tarihi iklimi dikkate alınarak çözüme ulaştırılır.