Ozon Gazı Nedir?

Ozon gazının Koronavirüs üzerindeki etkisi sonucu sürekli konuşulmaya başlanmıştı. Peki, ozon gazının etkileri nedir? Ozon gazı zararları nelerdir? Ozon gazı nedir? Hepsi haberimizde.

19.02.2021-14:33 - (Son Güncelleme: 25.10.2021-16:30) Ozon Gazı Nedir?

Ozon gazının koronavirüsü yok edebilme yeteneğinin ortaya çıkması üzerine ozon gazının ne olduğuna yönelik araştırmalara başlandı. Ozon gazı nedir? Ozon gazı kullanım alanları neler?

OZON GAZI NEDİR?

Bir oksijen çeşidi olan ozon (O3), 3 oksijen (O2) atomundan oluşur. Ozon, keskin kokulu, gaz halinde ve kararsız bir moleküldür. Oksijen molekülleri üzerinde ışık gibi elektriksel boşalmaların olması ve güneş ışığıyla yalnızca karbon ve hidrojen atomlarından oluşan kimyasalların etkileşime girmesiyle oluşan zehirli bir gazdır. Ozon, Alman kimyacı Christian Friedrich Schönbein tarafından 1839'da keşfedilmiştir.

Ozon gazı nedir: Ozonun doğal hali atmosferin en üst katmanında yer alır. Bu katman yer küreyi güneşten dünyaya gelen zararlı ultraviyole ışınları, mor ötesi dalgaları süzme görevi gerçekleştirmektedir.

Dünyayı çevreleyen atmosfer, mazot, egzoz gazı, fabrikalardan çıkan zehirli gazlar, kullandığımız kokular gibi nedenlerden dolayı kirlenmektedir. Bu durum da ozon tabakasının delinmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda güneşten gelen zararlı kızılötesi ışınlar, akciğer hastalıkları, deri kanseri, solunum problemleri gibi hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır.

OZON GAZI ZARARLARI

Ozon kimyasalı yüksek konsantrasyondaki ozonun vücut dışındaki organik bileşiklerle reaksiyon vermesini sağlar. Bu da vücut zararlarına sebep olur. Ozonun başlıca zararları:

- Akciğer fonksiyonlarında azalma

- Astımın şiddetlenmesi

- Boğazda tahriş ve öksürük

- Göğüs ağrısı ve nefes darlığı

- Akciğer iltihabı

- Solunum yolu enfeksiyonlarında artış


OZON GAZI KULLANIM

Ozon gazı okside edici bir özelliğe sahiptir. Virüsleri, mikroorganizmaları, bakterileri ve toksinleri öldürebilir. Ozon gazı, solunum yolları ve göz ile temasından kaçınılması gerekli olan bir gazdır. Bu özelliğinden dolayı bütün dünyada, içme suyu hizmeti sağlayan  arıtma tesislerinde dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Ozon, klordan 3000 kat daha fazla bir etkiye sahiptir. 

Ozon gazının kullanım alanları şu şekildedir;

Yaklaşık 100 yıldır, şehir sularının dezenfekte edilmesinde

Şişe sularının ve çeşitli içeceklerin şişelerinin dezenfekte edilmesinde

Sanayide ve klima tesislerinde

Yüzme havuzunun dezenfekte edilmesinde

Atık suların geri kazanılmasında

Balık çiftliklerindeki su tasfiyelerinde

Peynire küf ve mantar bulaşını engellemekte

Dondurulmuş gıdaların dondurucuya sokulmasından önce

OZON GAZI'NIN HASTALIKLARDA KULLANIMI

Ozon gazı, ozon tedavisi olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlar; migren, kanser hastalıkları, omurga iltihapları tedavisi, kronik enfeksiyonlar, ürolojik hastalıklar, romatizmal eklem ağrıları, diyabet şeklinde özetlenebilir. Ancak ozon tedavisinin kullanım sıklığı bu saydıklarımızdan çok daha fazladır. Doktorlar, çeşitli hastalıklarda, uygun olan hastalara ozon tedavisi uygulamaktadır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal