Özel okullar, yıllık ücretlerinde şaşkına çeviren artışlarına devam ediyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, özel üniversitelerin ücretleri şaşkınlık yarattı. Devlet üniversitelerine kaydolan öğrencilerin ailelerine büyük bir teşekkür borcu var, zira özel üniversite fiyatları astronomik rakamlara ulaştı. Geçen yıl 500 bin TL olan kayıt ücretleri, bu yıl 1 milyon TL'yi aştı.
Mynet’te yer alan habere göre; YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrenciler tercih sürecine odaklandı. Üniversite tercihleri 25 Temmuz'da başlayıp 2 Ağustos'a kadar devam edecek. Özel üniversitelerin 2024-2025 akademik yılı için ücretleri açıklandı ve fiyatlarda %100 artış görüldü.
2023 yılında yıllık ücreti 510 bin TL olan Sabancı Üniversitesi'nin yeni ücreti 1 milyon 100 bin TL oldu. Koç Üniversitesi'nin yıllık ücreti 530 bin TL'den 1 milyon 75 bin TL'ye yükseldi. Koç Üniversitesi'nin yarı burslu Tıp Fakültesi ücreti ise 800 bin TL olarak belirlendi. Bilkent Üniversitesi, geçen yıl 310 bin TL olan eğitim-öğretim ücretini bu yıl için 620 bin TL olarak belirledi.
Eğitim ücretini taksitle ödemek isteyen veliler için toplam fiyat daha da artıyor. Koç Üniversitesi tarafından yapılan duyuruda, "Üniversite kayıt döneminde sadece güz dönemi ödemesi yapılırsa, bahar dönemi eğitim-öğretim ücreti Tıp Fakültesi dışındaki programlar için KDV dahil 618.500 TL olacaktır" ifadelerine yer verildi. Bu durumda, toplam ücret 1 milyon 156 bin TL'ye çıkıyor.
Başkent Üniversitesi: Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinin eğitim ücretleri geçen yıla göre 2.3 kat artarak 820 bin TL'ye yükseldi. Mühendislik fakültesi eğitim ücreti 615 bin TL, Eczacılık fakültesi ise KDV dahil 710 bin TL olarak belirlendi. 2024 yılı için önlisans ve lisans programları eğitim ücretleri bahar yarıyılında yeniden değerlendirilecek.
Okan Üniversitesi: Pilotaj eğitimi geçen yıl KDV hariç 232 bin TL düzeyindeydi. Yeni ücretler henüz açıklanmadı. Bu ücrete uçuş eğitimleri dahil değil, yıllık yaklaşık 15 bin Euro tutuyor.
Konya Karatay Üniversitesi: Pilotaj eğitimi ücreti bu yıl 400 bin TL oldu. Uçuş eğitimleri bu ücrete dahil değil, yıllık 59 bin 500 Euro (bugünkü kurla yaklaşık 2.1 milyon TL). Tam burslu öğrencilerin uçuş eğitimi ücreti alınmıyor.
Bu veriler, Türkiye'deki bazı vakıf üniversitelerindeki eğitim ücretlerinin ve özellikle pilotaj eğitiminin yüksek maliyetlerini ortaya koyuyor. Özellikle pilotaj eğitimlerinde uçuş maliyetlerinin yüksek olduğu ve burslu öğrenciler için avantajlı koşullar sağlandığı görülüyor.