Türk edebiyatı şairleri arasında en çok tanınan şairlerimizden biri olan Özdemir Asaf, kelimeleri ustalıkla kullanarak dizileriyle okuyucunun ve dinleyicinin etkisi altına alıyor. Basit gibi görünen kelimeleri ustalıkla bir araya getirerek hayatımızın bir bölümüne anlam katan dizileriyle gün içerisinde farkında olmasak da bir yerlerden duyabiliyoruz. Asaf, yaşam ve duygu dolu şiirleriyle her zaman nazik bir beyefendi olarak anıldı. Taşlama ve ironi unsurlarını şiirlerinde ustalıkla kullanan Asaf bugün hala okunuyor. İşte hayatı...
Çağdaş Türk şiirinin en özgün isimlerinden biri olan Özdemir Asaf’ın gerçek adı Halit Özdemir Arun’dur. Mehmet Asaf ve Hamidiye Hanımın oğlu olarak, ikiz kardeşi Neire Özgönül Arun’dan bir gün önce, 11 Haziran 1923’de Ankara’da doğdu. Özdemir Asaf’ın babası Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile 1922’de Ankara’ya taşındı. Babasının 1930’da vefat etmesiyle ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Atatürk’ün İsmet İnönü’ye verdiği “Asaf’ın çocuklarını bir okula yerleştirin’ emri üzerine Özdemir Asaf eğitimine Galatasaray Lisesi’nde başladı ve daha sonra Kabataş Erkek Lisesi’ne geçiş yaptı.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi ve Gazetecilik Enstitüsünde okuyan Özdemir Asaf, hiçbirinden mezun olamadı. İlk şiiri 1939 yılında henüz 16 yaşında iken Servet-i Fünun - Uyanış dergisinde çıkmasının ardından Büyük Doğu, Varlık, Amaç, Kaynak, Edebiyat Dünyası ve Şadırvan adlı dergilerde şiirleri yayınlandı. Askerliğinin ardından Sigorta prodüklüğü yaparak geçimini sağladı. Gazetecilik Enstitüsünde eğitim gördüğü dönemde Zaman ve Tanin gazetelerinde çevirmen olarak çalışan Özdemir Asaf bir dönem çeviri şiirlerde yayımladı.
İki kez evlilik yapan Özdemir Asaf ilk eşi ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimi sırasında tanışarak evlendi ve ilk eşi Sabahat Selma Hanım’dan bir kızı oldu. Ardından ikinci eşi Yıldız Moran ile evlendi ve üç oğlu oldu. Yıldız Moran Türkiye’nin akademik eğitim alan ilk kadın fotoğrafçısı olarak biliniyor.
"R" harfini telaffuz edemeyen şair, hayata her zaman duygularıyla bakabilen bir kişiliğe sahip oldu. 1950’den sonra Yeditepe, Seçilmiş Hikayeler, Yenilik, Vatan, Dost, Türkçe ve Türk Dili gibi gazete ve dergilerde şiirleri yayıMlandı. Farklı alanlarda çalıştıktan sonra 1955’de Yuvarlak Masa Yayınlarını kurdu ve yine aynı yıl 1955’te ilk şiir kitabı olan Dünya Kaçtı gözüme kitabını kendi yayınevinde bastı.
Özdemir Asaf şiirlerinde kullandığı ifade ve kelimelerle inşaları incitmeden taşlama ve ironi unsurlarını başarıyla kullandı. Hayata her zaman duygu dolu gözlerle bakan usta şair, sevgi, ayrılık, ölüm ve kaçış temalarını insan toplum ilişkisi üzerinden işleyerek okuyucularına aktardı. Hayata karşı bilmedikleri karşısında suskun bir öğrenci olduğunu ifade eden şairin her zaman kendine özgü bir şiir dili oldu. Hayatını şiirin gözüyle bakan ve şiir ile yaşayan Özdemir Asaf, Belçika ve Yugoslavya’da çeşitli şiir etkinliklerine katıldı.
Özdemir Asaf’a 1980 yılında akciğer kanseri teşhisi konuldu. 1981 yılında henüz 58 yaşında iken hayata gözlerine yuman Özdemir Asaf eserleri arasından bazıları vefatından sonra yayımlandı.
- Şiir
Dünya Kaçtı Gözüme (1955), Sen Sen Sen (1956), Bir Kapı Önünde (1957), Yumuşaklıklar Değil (1962), Nasılsın (1970), Çiçekleri Yemeyin (1975), Ben Değildim (1978), Bugün ve Bugün (1984), Çiçek Senfonisi (2008), Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum (2012), Yalnızlığa Övgü (Yalnızlık Paylaşılmaz), Benden Sonra Mutluluk (Yayımlanmayan şiirler).
Özdeyişler (Etika) Yuvarlağın Köşeleri - 1961, Yuvarlağın Köşeleri-2 (Ölümünden sonra) (1988).
- Öykü
Dün Yağmur Yağacak (Ölümünden sonra) (1987). Deneme; Özdemir Asaf'ça (Ölümünden sonra) (1988).
Beni yokluğunla savaştırma, kaybederim!
Benim en sevdiğim söz, senden duyduğum bendir.
Yaşamak değil, beni bu telaş öldürecek.
İki seçeneğin var; ya kal, ya gitme!
Boşuna yorulma gönül, sadece sevmek yetmiyor.