"Oyunla Gelecek" kampları, son zamanalarda dijital sanatların en önemli alanlarından biri olarak bilenen ve milyarlarca dolarlık bütçelere oluşan oyun sektörüne yeni girişimciler kazandırmak amacı ileyapılıyor.
Kamplara, oyun tasarlamak, dijital sanatların farklı alanlarında kendini geliştirmek, özellikle dijital sinema ve animasyon üretim süreçlerine dahil olarak yüksek gelirli bir iş sahibi olmak isteyen yazılımcı ve tasarımcı gençler başvuru yapabiliyor.
Kampta bir araya gelecek 500'ün üzerinde katılımcının yanında çevrimiçi olarak da takip edilebilecek eğitimlere, gönüllü, akademisyen ve sektör ustaları da katkı sağlamak için kayıt yaptırabilecek.
OYUN EKOSİSTEMİ BULUŞMASI DA YAPILACAK
Kampın sonunda dijital oyun sektörüne yatırım yapmak isteyen yerli ya da yabancı yatırımcılar ile genç girişimcilerin bir araya gelebileceği bir Oyun Ekosistemi Buluşması da yapılacak.
Geçtiğimiz mart ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği Ekonomi Reform Paketi programı kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'nin kalkınmasını hız kazandıracak başlıkların arasında Dijital Ekonomiye ve alt kırınımlarında oyun ekosistemine özellikle belirtilmişti.
Genç istihdamının gelişmesi hususunda da oyun geliştiriciler ve yazılım sektörü önemli bir rol oynuyor.
TOPLAM 800 MİLYON DOLAR HASILAT
Dünya dijital oyun pazarı 2020 yılında koronavirüs salgınının ektisi ile yüzde 9,3 büyüyerek 159 milyar dolara çıktı. Bu büyüme Türkiye'de de etkisini gösterdi ve 32 milyon olan oyuncu sayısı 36 milyona, 830 milyon dolar olan toplam hasılat 880 milyon dolara ulaştı.
Türkiye'nin oyun pazarında 450 milyon dolarla mobil oyunlar, 230 milyon dolarla bilgisayar ve 200 milyon dolarla konsol oyunları yer alırken, 35 milyon mobil oyuncu, 22 milyon bilgisayar oyuncusu, 17 milyon konsol oyuncusu bulunuyor.
"Dijital okyanusta en büyük balıkları nasıl avlayacaklarını öğretiyoruz"
DİTOP Kurucu Başkanı Okan Özbay, Türkiye'nin dijital oyun sektörünün son zamanlarda ismini küresel pazarda duyurmaya ve hatta rekor sayılabilecek başarılar sergilediğini vurguladı.
Özbay, şu ifadeleri kullandı:
"Dijital ürünleri tasarlayacak daha fazla insan kaynağını nasıl geliştireceğimiz, nasıl eğiteceğimiz ve en önemlisi disiplinli bir üretim için nasıl motive edeceğimiz hızlıca çözmemiz gereken süreçler. Bu sebeple birçok üniversitede Dijital Oyun Tasarım bölümlerimiz var ve sayıları artıyor. Disiplinli, becerikli ve tasarıma ilgi duyan, farklı alanlardan arkadaşlarımızı da bu kamplarımıza bekliyoruz.
Kamplarımız genç arkadaşlarımızın hem kendilerini hem de dijital ekonomiye dair farklı sektörlerde yapılan üretim biçimlerini keşfetmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. 16-29 Ağustos tarihleri arasında dördüncüsünü yapacağımız kampta, önceki kamplarda deneyim ve başarı kazanan birçok arkadaşımız hikayeleri ile birlikte ustalık yapacaklar. Derler ya balık tutmayı öğretmek gerek diye işte biz tam onu yapıyoruz, genç arkadaşlarımıza dijital okyanusta en büyük balıkları nasıl avlayacaklarını öğretiyoruz."
BEĞENİLEN OYUNCAR TİCARİLEŞECEK
DiTOP Konya kampı, TRT Çocuk, ANFİYAP, OYUNDER, Üretken Akademi, Üniversiteler, Gamefactory ve birçok sektör kuruluşu ile birlikte düzenleniyor. Kamp süresi boyunca yeni oyunlar ortaya koyan ekipler kampın sonunda sektörün ünlü firmalarının yöneticileri karşısında sunumlar yapacak ve oyunlarını pazarlamaya çalışacak.
Bir yarışma havasında oaln sunumların sonunda beğeni alan oyunların ticarileşmesi sağlanacak.
SEKTÖRÜN İHTİYACI OLAN EĞİTİMLER DE PROGRAMDA
DiTOP kampa katılan katılımcılara birçok temel yetenekte kazandırmayı amaçlıyor.
Ders programında çok değerli tasarım yazılımlarının yanı sıra sektörün ihtiyacı olan farklı eğitimler de yer alıyor.
Geleceğin meslekleri arasında dikkat çeken Yaratıcı Endüstrinin ve Dijital Sanatların yükselen bazı kavramlarına vurgu yapan Okan Özbay kampa özellikle katılmalarını istedikleri bölümleri de şu şekilde sıraladı:
"Oyunlaştırma, senaryo, yazarlık, hikaye yazarlığı, yapımcı, yönetmen, animatör, çizer, tasarımcı, grafiker, reklamcı, dijital pazarlamacı, müzik ses efekt, oyun tasarımcısı, oyun yazarı, oyun geliştiricisi, oyun programcısı, seviye tasarımcısı, oyun içi video, oyun içi marketing, oyun yönetmeni, oyun yapımcısı, oyun yayıncısı, oyun reklamcısı, marka, patent, dijital efekt, 2D 3D Modelleme, UI, UX, CGI, VFX, SFX, Pixel art, Unity, Unreal, dijital içerik yöneticisi, sosyal medya yöneticisi, motion grafiker, kurgucu, video grafiker, animatik, , fragman, illüstratör, seslendirmen. Endüstriyel tasarım, mimarlık, iç mimarlık, moda tasarım, radyo televizyon sinema, çizgi film animasyon, mekatronik, bilgisayar mühendisliği, yazılım, elektronik mühendisliği, robotik, güzel sanatlar, fizik mühendisliği, psikoloji, sosyoloji, iktisat, işletme, yönetim bilimleri, istatistik, konservatuvar."
BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
16-29 Ağustos tarihleri arasında Konya Beyşehir kamp alanında düzenlenecek etkinliğin başvuruları www.oyunlagelecek.com web sitesinden yapılıyor. Katılım şartları ve birçok ayrıntı da web sitesinde. @oyunlagelecek sosyal medya adreslerinden gelişmeleri takip ederek soruları yetkililere iletebilmek de mümkün.