Her erkekte özelliklede belli bir yaşın üzerinde olanların başına gelebilecek olan prostat kanseri erkekler için büyük bir tehlike arz eder. Uzmanlar bu riskin azaltılması içinse sağlıklı beslenmeyi önerirken bazı besinlerin sağlıklı olduğu düşünülse de prostat kanseri riskini arttırdığı gözlemlenmiştir.
Küçüklükten bu yana süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi sağlık için önemli olduğu vurgulanıyor. Kemik sağlığı ve daha birçok şey faydalı olan süt ve süt ürünlerinin yapılan son araştırmalara göre prostat kanseri riskini arttırdığı görülüyor. Yapılan bu araştırmalar sonucunda ise Prof. Dr. Uğur Coşkun, süt ürünlerinin son dönemde özellikle erişkinlerde bazı kanserlerin riskini artırabileceklerine yönelik endişeler bulunduğunu bildirdi.
Günde iki ardak süt içen erkeklerde kanser riski %25 daha fazla
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Uğur Coşkun, geçen günlerde Micheal Orlich ve arkadaşlarınca yapılan araştırmaların yayınlandığını bildirdi. Araştırma konusu süt ve süt ürünlerinin prostat kanseri riskini arttırıp arttırmadığıydı. Coşkun, American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bu çalışmada süt ürünlerinin özellikle de fazlasıyla süt tüketen erkeklerin, daha az tüketenlere göre prostat kanseri olma riskinin daha fazla olduğunu belirtti. Prof. Dr. Uğur Coşkun yapılan bu araştırma sonrasındaysa başlangıçta kanseri olmayan 28 bin erkekte yapılan analizde, günde yaklaşık 2 bardak yani 430 gram süt ya da süt ürünü tüketen erkeklerde, haftada yarım bardak süt ya da süt ürünü tüketenlere kıyasla prostat kanseri riskinin %25 daha fazla olduğu gözlemlendiğini, yapılan analizlerde ise süt ürünleri dışında kuruyemiş, turpgiller ve diğer yeşil sebzeler gibi kaynaklardan alınan kalsiyumun prostat kanseri riskinin artırmadığının görüldüğünü söyledi. Süt ve süt ürünlerinin kanser riskini arttırma sebebininin kalsiyum olmadığını, süt ürünleri içerisinde başka etmenlere bağlı olabileceğini aktardı.
Bitkisel süt ürünler kullanılabilir
Prof. Dr. Coşkun, prostat kanserinin hormona duyarlı bir kanser çeşidi olduğunu, süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan insülin benzeri büyüme faktörüne benzer uyarıcı moleküller bu artmış prostat kanseri riskinden sorumlu olabileceğini belirterek, “Bu çalışmada ortaya konulan risk artışı gerçekten önemli fakat daha büyük analizlerle ortaya konulmalı ve netleştirilmeli. Özellikle prostat kanseri riski fazla olduğu düşünülen erkeklerde süt ve süt ürünlerinde kısıtlamaya gidilebilir. Bu kişilerde yulaf, soya ve benzeri süt ürünleri diyetisyen önerileriyle takviye amacı ile kullanılabilir” dedi.