OVP’de sinyali verilmişti: Türkiye’den yeni petrol ve doğal gaz hamlesi

Orta Vadeli Program (OVP) kapsmaında açıklanan enerji vaatleri için kollar sıvandı. Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarının arama ve üretme faaliyetleri hızlandırılacak. İşte detaylar…

09.09.2024-10:20 - (Son Güncelleme: 09.09.2024-10:20) OVP’de sinyali verilmişti: Türkiye’den yeni petrol ve doğal gaz hamlesi

OVP’den sonra enerji konusunda atılımlar hızlanacak. 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), Türkiye’nin cari açığını azaltma hedefi doğrultusunda madencilik sektörüne önemli adımlar atmayı planlıyor. Programda, enerjiden sonra en büyük ithalat kalemi olan madencilikteki dışa bağımlılığı azaltmak için kapsamlı düzenlemeler hayata geçirilecek.

Tabii Kaynak Yönetiminde Tek Merkez Dönemi

OVP’de madencilik sektörü için yapılacak en önemli değişikliklerden biri, tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin tek bir merkezden yürütülecek olması. Bu düzenlemeyle, maden arama ve işletme faaliyetlerinin daha hızlı ve koordineli bir şekilde yapılması hedefleniyor. Sektör temsilcileri, bu adımın, süreçlerde karşılaşılan bürokratik engelleri azaltacağını düşünüyor.

Kamu Yararı Vurgusu ile Yatırım Güvencesi Artacak

Madencilik faaliyetlerinin kamu yararına tanımlanması da OVP’nin dikkat çeken maddeleri arasında. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, bu düzenlemenin yatırım güvencesini artıracağını belirterek, "Madencilik faaliyetleri kamu yararına tanımlandığında, sektörün karşılaştığı birçok engel ortadan kalkacak. Böylece sürdürülebilir madencilik için gerekli güvence sağlanmış olacak," dedi.

OVP’de sinyali verilmişti: Türkiye’den yeni petrol ve doğal gaz hamlesi

Kritik Hammaddeler İçin Stratejik Plan Hazırlanacak

OVP’de ithalat bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası olarak, Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi oluşturulacak. Bu strateji ile kritik maden ve minerallerin yerli üretimi teşvik edilecek ve arz güvenliği sağlanacak. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile bu alanda işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

TVF’den Madenciliğe Stratejik Destek

Türkiye Varlık Fonu (TVF), maden yatırımları ile Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltma stratejisinde önemli bir rol oynayacak. Geçmiş yıllarda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden TVF’ye devredilen 20’den fazla maden ruhsatının etkin şekilde kullanılması, dış ticaret dengesi ve cari işlemler açığının kapatılmasına katkı sağlayacak.

Lojistik ve Dijital Dönüşümle Güçlenen Madencilik

OVP’de sadece maden arama faaliyetleri değil, sektörün altyapısının da güçlendirilmesi hedefleniyor. Yapay zeka uygulamaları, dijital dönüşüm ve lojistik ağların geliştirilmesi gibi yenilikçi adımlar madencilik sektöründe verimliliği artıracak. Özellikle demir yolu ve liman bağlantılarının güçlendirilmesi, madencilik ürünlerinin uluslararası pazarlara daha hızlı ulaştırılmasını sağlayacak.

Enerji ve Maden Kaynaklarında Yeni Adımlar

OVP ile yurt içinde ve yurt dışında petrol, doğal gaz ve maden arama çalışmaları da hız kazanacak. Bu kaynakların yerli üretimle ekonomiye kazandırılması, ithalatı azaltarak Türkiye’nin enerji ve kritik emtia bağımlılığını minimize etmeyi amaçlıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal