ÖTV’siz araç alacakları ilgilendiriyor: Yeni dönem için 2 alternatif var

Engelli vatandaşların yakınları tarafından alınabilen ÖTV’siz araç alımı için yeni dönem başlıyor. TBMM’ye gelmesi beklenen düzenleme ile beraber 2 yeni alternatif ortaya çıkacak. İşte detaylar…

22.06.2024-12:55 - (Son Güncelleme: 22.06.2024-14:52) ÖTV’siz araç alacakları ilgilendiriyor: Yeni dönem için 2 alternatif var

Önümüzdeki hafta TBMM gündemine gelecek olan yeni vergi paketinde, engellilere yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimine sınırlama getirilmesi planlanıyor. 

Sabah gazetesinden Barış Şimşek'in haberine göre, bu düzenlemeyle birlikte engellilerin ÖTV'den muafiyet süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması ve engellilere ait taşıtların veraset yoluyla intikalinde vergi istisnasının mirasçılar tarafından ödenmesi hedefleniyor.

Büyük vergi kaybı yaşatıyor

Özellikle engelli bireylerin akrabaları tarafından üzerlerine araç alınmasıyla ortaya çıkan suiistimallerin büyük vergi kaybına yol açtığını belirten haberde, 2024 yılı için hesaplanan ÖTV ve diğer vergilerden kaynaklanan vergi kaybının 48 milyar TL olduğu ifade edildi. Bu vergi kaybının büyük bölümünün engelli bireyler için yapılan araç satışlarından kaynaklandığı bildirildi.

ÖTV’siz araç alacakları ilgilendiriyor: Yeni dönem için 2 alternatif var

Meclis'e sunulacak düzenleme için ise iki alternatif üzerinde çalışıldığı belirtildi. İlk alternatifte, istisnadan yararlanma süresinin uzatılması ve yeniden değerleme oranında artışın yeniden düzenlenmesi üzerinde durulduğu ifade edilirken, ikinci alternatifte ise ÖTV istisnasının kaldırılması ve sosyal yardım şeklinde teşviklerin verilmesi önerildiği kaydedildi.

Son olarak, geçmiş dönemlerde yaşanan istismarları önlemek adına, birinci derece akrabaların ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi için belirli şartların getirildiği ve engelli bireylerin sadece kendilerinin otomobillerini kullanabilecekleri vurgulandı.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal