Çocuk Koltuğu Cezası

Bebek koltuğu bulundurmamanın cezası nedir? Bebek koltuğu kaç yaşına kadar zorunlu? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

17.05.2018-22:15 - (Son Güncelleme: 17.05.2018-22:03) Çocuk Koltuğu Cezası

Çocuk ( bebek ) koltuğu kaç yaşa dek mecburidir? Çocuk koltuğu olmamasının cezası ne kadar ? Çocuk koltuğunun yararları nedir? Çocuk ( bebek ) koltuğu ile alakalı bilmeniz lazım olan tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

Çocuk ( bebek ) koltuğu hangi araçlarda zorunludur ?

M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı otomobillerde, veya daha net bir söylemle emniyet kemeri olması mecburi olan otomobillerde, 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması esnasında, çocuk koltuğu kullanılması ve olması mecburidir. 135 cm’den uzun çocuklar, çocuk bağlama sistemleri ( çocuk koltuğu ) yerine, ön koltukta olmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler. Çocuk bağlama sistemleri yer almayan M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı otomobillerde üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar. Çocukların ticari taksilerde seyahatleri esnasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yok ise arka koltukta oturmaları mecburidir.

Eğer arka koltukta emniyet kemeriniz mevcut değilse; yalnızca 0-9 ay arası olanlarda ön koltuğa takabilirsiniz. Bu vaziyette de, ön koltukta hava yastığı yer almamasına özellikle özen göstermelisiniz.

Çocuk ( bebek ) koltuğu kulundurmamanın ve kullanmamanın cezası nedir ?

2918 sayılı K.T.K. ‘nın 31 / 1-a maddesine göre ( Özelliklerine ve türlerine göre, yönetmelikte nitelik ve nicelikleri açıklanan gereçlerin, otomobillerde olmaması, kullanmamak yada kullanılır halde oldurmamak) çocuk koltuğu olmamasının cezası 92 TL ve 10 ceza puanıdır ( 2016 verilerine göre – Her sene cezaların yükseldiği aklınızda olsun). Sürücü aynı anda araç sahibi değilse, otomobilin tescil plakasına da aynı oranda ceza tutanağı turulur.

150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altında olan çocukların ön koltukta olması yasaktır. Otomobilde çocuk koltuğu mevut olmasına karşın kullanmayıp, çocuğu kucakta taşımanın da cezası aynıdır. ” Çocuk çok ağladı da o sebeple kucağıma aldım” gibi bir neden, ne kaza durumunda çocuğunuzu korur, ne de yasal bakımdan bir geçerliliği vardır.

Son Dakika Otomobil Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..
Modal