Kendi isteği ile ölümü tercih edenler için kullanılan ötenazi birçok ülkede yasal olarak kullanılırken bazı ülkelerde ise yasaktır. Bu nedenle ötenazi merak konusu oldu. Ötenazi nedir, nasıl uygulanır? İşte detaylar...
Hayvanlar ya da insanlar için zor şartlar üzerinden yaşam savaşı verenlerin iyileşemeyecek durumlarda olması için tercih edilen ölüm tarzıdır. Özellikle evcil hayvanlar için kullanılan ötenazi durumun daha kötü olmaması ve kurtarma adına gerçekleştirilir.
-Pasif ötenazi işlemi: Bu işlem, hasta olan birey doktor kontrolünde ötenazi uygulanır. Kişinin yaşamına son verip öldürmek yerine durumu daha kötü olan hastalar için uygulanan tedavi amaçlı bir işlem yapılmamaktadır. Aynı vakitte sadece ağrı dindirici ilaç verilir ve ölümcül doz vermeden kişinin ölmesi beklenir.
Ötenazi nasıl uygulanır?
Ötenazi işlemi öncelikle kişinin araştırılması ve terapisiyle başlarken hasta olan bireyin kendi isteğiyle ölümü istediği ve bunu kendisinin beyan etmesi gerekir. Bu istek sadece kendinin söylemesiyle gerçekleşir tam tersi bir durumda yakınlarının beyanları geçersiz sayılır.
İğne içerisinde yer alan ölümcül olan karışım vücuda verilerek gerçekleşir. Bu nedenle geri dönüş olmayacak bir durum olduğundan kaynaklı yakınlarına durum yazılı olarak beyan edilir. r. Tüm bu resmi işlemlerden sonra ötenazi ilacı enjekte edilmeden evvel hasta olan bireye detaylı ve tek tek neler hissedeceği konusunda bilgi verilir. Ötenazi işlemi için uygulanan iğnelerde yer alan maddelerden ötürü genel olarak ölüm efekti yapılmadan evvel hasta olan birey ilk olarak bilincini kaybedecektir.
Yunanca anlamı iyi ölüm, güzel ölüm olarak bilinen ötenazi kelimesi tıp terimleri içerisinde ise acı çekmeden gerçekleşecek ölümler için kullanılmaktadır. Kişilerin acısız ve ağrısız bir şekilde ilaç ile ölümü olarak bilinir.
Bu işlem birçok ülkelerde yasal olarak kullanılırken ölüm tercihi için de listede yer alır. Hollanda, Amerika’nın Oregon, Washington, Montana ve Vermond eyaletleri, Lüksemburg ve Belçika devletlerinde kullanılan bu yöntem 12 yaşından sonra kullanılmaya açıldı.
Yasal olmanın yanı sıra pasif yasal olan ülkelerde vardır. Bunlar İngiltere, İspanya, Fransa ve Almanya şeklinde Avrupa devletlerinde pasif olarak tercih edilir. Bu ülkelerin yanı sıra İrlanda, Polonya, Yunanistan, İtalya, Romanya, Türkiye, Hırvatistan ülkelerinde pasif ve aktif olan ötenazi işlemi yasak olmakla beraber yan uygulamalarına başvurmak bile tamamen yasaktır.